Utrechtse mysteries: waarom wonen er in onze stad zo veel (jonge) vrouwen?

Door Anne-Meike van den Berg 12 mei 2019

Wist je dat Utrecht de grootste vrouwenstad van Nederland is? Er wonen hier opvallend meer vrouwen dan mannen, zeker in de leeftijd van twintig tot vijfentwintig. Waar die scheve man-/vrouwverhouding vandaan komt? We zochten het voor je uit!

138 vrouwen per 100 mannen

Als je single bent en interesse hebt in het mannelijk geslacht is het je vast al eens opgevallen: Utrecht heeft een behoorlijk vrouwenoverschot. Vooral onder jonge twintigers lijken de mannen soms ver te zoeken. Volgens het CBS heeft Utrecht in deze leeftijdscategorie 138 vrouwen op elke 100 mannen. In geen enkele stad in Nederland wonen verhoudingsgewijs zoveel vrouwen. Opvallend, want in Nederland worden jaarlijks per 100 meisjes 105 jongetjes geboren. Volgens het CBS is dit ‘mannenoverschot’ is jongvolwassenen duidelijk terug te zien: in Nederland zijn meer 20- tot 25-jarige mannen dan vrouwen.

Vrouwenbolwerk Utrecht

Behalve in Utrecht, dus. Daar zijn juist veel meer jonge vrouwen. Als je naar de cijfers van de afgelopen jaren kijkt, zie je dat dat overschot vooral in het afgelopen decennium is toegenomen. Volgens het CBS komt dat omdat vrouwen vanaf 1990 massaal naar Utrecht trokken om hier te studeren of te werken. De afgelopen paar jaar zijn er bovendien meer meiden dan jongens naar Utrecht gekomen om hier een studie te volgen en op kamers gegaan. Na hun opleiding blijven de vrouwen overigens vaak in de Domstad hangen, omdat ze in stedelijke gebieden een grotere kans op een passende baan hebben. Dat verklaart waarom Utrecht zo’n vrouwenbolwerk is (en waarschijnlijk zal blijven).

Overkill?

Leuk hoor, al die vrouwen. Maar als je meer geïnteresseerd bent in het mannelijk geslacht kan het nogal een overkill zijn, zeker als je vrijgezel bent. Heb je dan toch een Utrechtse knul aan de haak geslagen? Dan hebben wij een aantal leuke date-ideeën voor je op een rijtje gezet.

Mysterie opgelost!

Utrechtse mysteries, we zijn er dól op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Lees ook:

dikke-dries-utrecht-2

Utrechtse mysteries: wie is Dikke Dries?

Iedere Utrechter kent de naam Dikke Dries. Met maar liefst drie cafés (Ouwe Dikke Dries, Nieuwe Dikk...

Klopt het gezegde ‘als de Dom valt ligt hij in de Zadelstraat’?

Utrechtse mysteries: was Utrecht echt ooit de hoofdstad van Nederland?

Meer over

Mysteries

adv.