Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse mysteries: waarom vieren we in Utrecht Sint Maarten?

Door Janine Guijt 10 november 2019

Sint Maarten, natúúrlijk weet je als Utrechter wie dat is. Toch..? Geen zorgen, ook wij kunnen het verhaal van Sint Maarten niet tot in detail opdreunen. We zijn daarom de archieven ingedoken en presenteren vandaag, op de dag van Sint Maarten in Utrecht, met gepaste trots het enige echte verhaal over de man die zijn mantel doormidden sneed én vertellen je waarom we in Utrecht Sint Maarten vieren.

Je vraagt je misschien af of Sint Maarten echt heeft bestaan. Jazeker: de beste man werd geboren rond het jaar 316 in Hongarije. Al op jonge leeftijd werd Maarten soldaat en diende hij in het Romeinse leger. Tot zover niet veel bijzonders, dus waarom vieren we nog ieder jaar het feest van Sint Maarten? Nou, dat komt doordat Maarten op een koude dag, bij de stadspoort van Amiens (een stad in Noord-Frankrijk), iets bijzonders deed…

Sharing is caring

Beeld van Sint Maarten. Foto: Het Utrechts Archief

Stel je de jonge soldaat Maarten even voor, gezeten op zijn paard met een prachtige rode mantel om zijn schouders. Bij de stadspoort zit een arme, naakte bedelaar. Maarten, een door en door goede jongen, wil de bedelaar helpen en besluit de helft van zijn mantel af te staan. Oké, wacht even: de helft? Hoezo niet zijn hele mantel? Dat kon niet, omdat de helft van de mantel eigendom was van Rome en Maarten dus alleen ‘zijn’ helft weg kon geven. Wij snappen ook niet helemaal hoe dit zit, maar zie het als bedrijfskleding die je van je baas hebt gekregen en waar je zelf de helft van hebt betaald. Niet dat je baas blij is met een doormidden gesneden schort, maar goed.

Terug naar de mantel van Maarten, die hij dus doormidden sneed en deelde met een zwerver. Om het verhaal nog beter te maken, vertelt de legende van Sint Maarten dat de bedelaar een verschijning van Jezus was. Aanleiding voor Maarten om het leger te verlaten en zich te laten dopen. Hij werd bisschop van de Franse stad Tours en zette zich de rest van zijn leven in voor de verspreiding van het christendom. In het jaar 397 sterft Maarten, ongeveer tachtig jaar oud, aan ‘koortsen’.

Sint Maarten in Utrecht

Sint Maarten schittert ook op de deur van de Domkerk. Foto: Wikipedia / Marlies Bouten

Allemaal aardig en wel, maar hoe komt het dat Sint Maarten zo ‘hot’ is in Utrecht? Omdat Maarten zo voorbeeldig heeft geleefd, werd hij heilig verklaard en stond hij hoog in het aanzien bij de toenmalige Frankische machthebbers. Deze Franken veroverden Utrecht en namen de verhalen van hun held Maarten dus mee naar de Domstad. Sint Willibrord, de missionaris die in de zevende eeuw naar Utrecht komt, verbindt Sint Maarten voorgoed met Utrecht. De heilige wordt schutspatroon van de stad Utrecht.

Wist je dat Sint Maarten op verschillende plekken in Utrecht te zien is? Voor de Martinuskerk aan de Oudegracht staat een standbeeld van Sint Maarten, de reliëfs in de Pandhof (de kloostertuin van de Domkerk) laten het levensverhaal van de heilige zien en zo zijn er nog veel meer beelden, gevelstenen en kunstwerken te vinden in Utrecht.

(Uit)delen maar!

En daarom vieren we dus elk jaar op 11 november de dag van Sint Maarten met een heuse Sint Maartenparade (dit jaar op 9 november) en nog veel meer activiteiten. Waarom op die datum? Omdat Martinus van Tours toen begraven werd in Tours.

Staan er vanavond kinderen met lampionnen voor de deur die Sint Maartensliedjes zingen, deel dan – net als Maarten – minstens de helft van jouw snoeppot met ze. Iedereen blij!

Mysterie opgelost!

Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Benieuwd naar wat we allemaal al opgelost hebben? Kijk hier maar eens, of lees de artikelen onder de video:

Utrechtse mysteries: waar is deze rebus uit de Lange Nieuwstraat gebleven?

Liep je tussen 1991 en 2017 in de Lange Nieuwstraat dan was de kans groot dat je een tijdje stilston...

Utrechtse mysteries opgelost: wie is deze lieve viervoeter langs de Singel?

Utrechtse mysteries: wat is de betekenis achter deze bordjes in Utrecht?

Utrechtse mysteries: hoe komen de zalen van TivoliVredenburg aan hun naam?

Meer over

Mysteries

adv.