Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse mysteries: waarom hangt er een bord met informatie over de natuur op Utrecht CS?

Door Janine Guijt 9 augustus 2020

Je hebt net je fiets geparkeerd in de stalling bij de Jaarbeurs en loopt de trap op richting de ingang van het station. Je rommelt wat in je tas, op zoek naar je OV-chipkaart, als je ineens een zwart bord ziet met de letters ‘Vandaag in de natuur: jonge zwaluwen zijn zo groot dat ze hun nest verlaten’. Het kan je zomaar overkomen op Utrecht Centraal Station, om precies te zijn op de looproute tussen het Stadskantoor en Hoog Catharijne. Wij vroegen ons af: wat doet dat bord met informatie over de natuur daar eigenlijk? 

‘Braakliggende terreinen en wegbermen kunnen rood kleuren van de klaprozen’, ‘Vleermuizen zijn weer actief en vangen ’s nachts duizenden insecten’ of ‘Het wemelt overal van de libellen’. Het zijn zomaar boodschappen die je te zien krijgt op het grote, zwarte informatiebord, dat sinds juni 2016 in het stationsgebied hangt. Vooral de locatie van het bord is opvallend. Want wat moet je als gehaaste treinreiziger op het drukste station van Nederland nou met informatie uit de natuur?

Natuurkalender

Nou, er even stilstaan, misschien wel letterlijk. Bij de natuur dus, of specifieker: bij de seizoenen. Althans, dat is de bedoeling van de kunstenaar achter het bord: Marcis Coates uit Londen. In opdracht van PublicWorks – een kunstinitiatief in samenwerking met de gemeente Utrecht – maakte hij een natuurkalender. De kalender geeft gebeurtenissen aan zoals de aankomst of migratie van vogels, het uitkomen van planten of het massaal uitvliegen van insecten. De gebeurtenissen worden dagelijks aangekondigd op het bord op het station. Het kunstwerk heet – hoe toepasselijk – Arrivals / Departures.

Klok kijken

Je kunt het kunstwerk – met een beetje fantasie – zien als een alternatieve stationsklok. “Gebeurtenissen in de natuur markeren de tijd net zo goed als de talloze uurwerken in het gebied”, lezen we op de website van PublicWorks. “Ze kondigen het veranderen van de seizoenen accurater aan dan onze precieze tijdsmetingen, ze herinneren ons elke dag aan onze verbinding met een meer natuurlijke omgeving. Zo kunnen we de tijd niet alleen aflezen op een van de klokken, maar via dit kunstwerk zien we ook de tijd van de natuur.”

Mysterie opgelost!

Zo, weet je dat ook weer! Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Utrechtse mysteries: wat doen die gekleurde pijlen op de Utrechtse fietspaden?

Ga je erop letten, dan zie je ze ineens overal op fietspaden: pijlen in een groene, roze, rode, blau...

Utrechtse mysteries: waarom leven er flamingo’s in de Intratuin?

Utrechtse mysteries: waarom drijft er een kano van plastic flessen in Zuilen?

Utrechts mysterie: wat doen die vissen daar aan de rand van de Weerdsingel?

Utrechtse mysteries: hoeveel woningen zijn er in onze stad?

Utrechtse mysteries: klopt het gezegde ‘als de Dom valt ligt hij in de Zadelstraat’?

Utrechtse mysteries: dit gebeurde er achter de gevel van het Willem Arntsz Huis

Utrechtse mysteries: dit betekenen die bol, kruis en haan op de kerktorens in onze stad

Utrechts mysterie: wat is het verhaal achter deze tegels in de stad?

Utrechtse mysteries: dit is waarom barbershops bij de ingang zo’n gekleurde paal hebben

Utrechtse mysteries: waarom staat er een vrouw op sommige stoplichten in onze stad?

Utrechtse mysteries: waarom staat er een ooievaar op het dak van dit pand aan de Oudegracht?

adv.