Dit betekenen de kleuren van de Utrechtse stadsvlag
De Nederlandse vlag bestaat uit drie kleuren: rood, wit en blauw. De vlag van onze provincie bevat de kleuren wit…
In de binnenstad van ons stadsie vind je tussen Oudegracht 135 en de Bakkerstraat 20 een smal steegje. Misschien ben je er weleens langsgelopen en vraag je je net als ons al een tijdje af waar deze straatnaam vandaan komt. Wij zochten voor je uit waar de naam van het Jodenrijtje vandaan komt.
Het Jodenrijtje is een steeg in het centrum van Utrecht. Wanneer je vanaf de Bakkersbrug naar het filiaal van de Hema aan de Oudegracht kijkt, zie je rechts van de winkel een klein steegje: het Jodenrijtje. Aan het einde van het steegje bij de Bakkerstraat is een straatnaambord te vinden en in de stoep ligt een steen met de naam van het Jodenrijtje erop. Wat is de geschiedenis van deze naam en wie hebben hier vroeger gewoond?
Aan het einde van de middeleeuwen en in het begin van de veertiende eeuw vond je hier een groot erf dat doorliep tot aan de Steenweg. Aan deze weg stonden een aantal kleine huisjes en deze werden in die tijd vooral bewoond door joden. In 1444 werden joden namelijk uit de stad verbannen en bij uitzondering werden ze nog toegelaten in Utrecht.
Lees verder na de foto >
Ze werden uitgesloten van het lidmaatschap van de gilden, waar in die tijd kennis over een specifiek beroep werd uitgewisseld. Om toch geld te verdienen gingen ze handelen en waren ze veel in het centrum en in de buurt van markten te vinden. Ze handelden veel in de Bakkersstraat. Het verbod werd pas in 1788 opgeheven, maar toch woonden er in de zeventiende en achttiende eeuw enkele joden voor een tijdje in de stad.
Er stonden zo’n twintig huisjes in het Jodenrijtje. Toen de Hema aan de gracht verscheen in 1976 werden veel oude gebouwen gesloopt, maar het Jodenrijtje bleef bestaan. Veel van de laatste huisjes werden wel gesloopt, behalve Jodenrijtje 1 dat nu onderdeel is geworden van Bakkerstraat 10. Dit huis is gebouwd in de zestiende eeuw en is vandaag de dag een gemeentelijk monument.
Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!
Benieuwd naar wat we allemaal al opgelost hebben? Kijk hier maar eens, of lees de artikelen onder de video:
In onze gids
Populaire rubrieken