Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse mysteries: waar komt de naam Hoog Catharijne vandaan?

Door Pauline Dons 3 november 2019

Iedereen kent Utrechts grootste, overdekte winkelcentrum wel. We hebben het natuurlijk over Hoog Catharijne: je kunt hier zeven dagen per week bij meer dan negentig winkels terecht en veel van ons lopen er regelmatig doorheen op zoek naar de leukste koopjes. Maar, waar komt de naam Catharijne eigenlijk vandaan? Wij zochten het voor je uit.

Op 24 september in 1973 werd het winkelcentrum officieel geopend door prinses Beatrix en het gebouw kreeg de naam Hoog Catharijne. De geschiedenis van deze naam gaat ver terug. Zo is Hoog Catharijne een verwijzing naar het Catharijneveld, de oude naam van Vredenburg, maar Catharijne was nog veel eerder een bestuursvorm op het grondgebied van het oude Utrecht. Later werd Catharijne voor korte tijd een gemeente.

Catharina van Alexandrië

De gemeente Catharijne werd op 1 januari in 1818 gesticht en de Amsterdamsestraatweg vormde de grens, lezen we in het Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden. De naam Catharijne wordt dus al vroeg in de Utrechtse geschiedenis gebruikt, maar waar is het eigenlijk allemaal begonnen? De gemeente Catharijne werd vernoemd naar het St. Catharinaklooster wat je nu vast zult kennen als het Catharijneconvent.

En dit klooster? Dat is in de twaalfde eeuw gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië. Deze ‘heilige Katharina, de grote martelares’ is een van populairste heiligen van de Middeleeuwen. Ze wordt gezien als een legende en ze staat bekend als een van de Veertien Heilige Helpers. Zo bevrijdde ze haar stad volgens de legende van de pest, wat in die tijd de meest gevreesde ziekte was.

Kruistochten

Via kruistochten kwam haar naam in het westen terecht. Veel meisjesnamen zijn hiervan afgeleid en alleen in Nederland zijn er al 25 kerken naar haar vernoemd. Zo ook de kathedrale kerk van Utrecht. Maar haar naam is ook gegeven aan de Catharijnesingel, het Catharijneconvent en dus ook aan het winkelcentrum Hoog Catharijne. En heet jij: Katharina, Kate, Catrijn of Trijntje? Grote kans dat ook jij naar deze heilige Catharina bent vernoemd.

Lees ook:

Utrechtse mysteries opgelost: wie is deze lieve viervoeter langs de Singel?

Grote kans dat je er al heel vaak bent langsgelopen: het beeld van de chowchow-hond bij de Servaasbr...

Utrechtse mysteries: wat doen die letters ‘COURAGE’ daar aan de Vondellaan?

Utrechtse mysteries opgelost: wat schuilt er achter deze naamloze winkel aan de Oudegracht?

Meer over

Mysteries

adv.