Utrechtse mysteries: klopt het gezegde ‘als de Dom valt ligt hij in de Zadelstraat’?

Door Laura Heemskerk 15 april 2018

In Utrecht hebben we heel wat mooie gezegdes en uitspraken. Als Utrechters bedoelen ‘aan een belofte heb je niks’, dan zeggen ze ‘As de Dom valt leigh die in de Zoadelstroat’. Als de Dom valt, ligt hij dus in de Zadelstraat. Klopt dit gezegde wel? Wij zochten het uit!

Oké, we hopen dat het nooit gaat gebeuren, maar stel je voor: tijdens een bizarre storm valt de Dom om. Zou hij dan, heel theoretisch gezien, in de Zadelstraat passen? Het antwoord is ja én nee. In de lengte zou het namelijk passen want de Zadelstraat is lang genoeg om de 112 meter hoge toren op te vangen. In de breedte is het een ander verhaal: de brede Dom past niet in de smalle Servetstraat, zou de Maartensbrug verwoesten en een deel van de gebouwen in de Zadelstraat beschadigen. Natuurlijk zouden er dan veel meer dingen beschadigd raken dus we hopen dat het nooit gebeurt. Toch is het een goed verhaal voor in de kroeg.

Edeltegel

Op precies 112 meter en 35 centimeter van waar de Domtoren nu staat, ligt een tegel waarop staat aangegeven hoe ver de Dom zou komen. Dit is ter hoogte van Zadelstraat 11. De zogenoemde edeltegel is gemaakt door het anonieme kunstenaarsduo GVR. Het duo wilt op die manier graag laten zien hoe groot het Utrechtse icoon eigenlijk is. Supertof!

Meer Utrechtse mysteries?

We hebben al heel wat Utrechtse mysteries opgelost in de afgelopen tijd. Toch blijven er altijd mysterieuze dingen gebeuren in deze stad. Heb jij iets wat je je al tijden afvraagt? Laat het ons weten!

FC Utrecht stadion Galgenwaard

Utrechtse mysteries: hoe komt Stadion Galgenwaard aan zijn naam?

Het is de thuisbasis van ons cluppie: Stadion Galgenwaard. Eens in de zoveel tijd stroomt he...
Anne-Meike van den Berg - Geplaatst op 8 april 2018

Utrechtse mysteries: waarom hebben sommige gebouwen dichtgemetselde ramen?

Soms, als je door de stad loopt, zie je nog wel eens iets opvallends. Al helemaal als je af ...
Laura Heemskerk - Geplaatst op 11 maart 2018

Utrechtse mysteries: hoe komt de Sint Augustinuskerk aan de Oudegracht aan die hoge pilaren?

Als je denkt aan een typische kerk, is de Sint Augustinuskerk aan de Oudegracht waarschijnli...
Laura Heemskerk - Geplaatst op 25 maart 2018

Meer over

Mysteries