Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse mysteries: klopt het gezegde ‘als de Dom valt ligt hij in de Zadelstraat’?

Door Janine Guijt 28 juni 2020

In Utrecht hebben we heel wat mooie gezegdes en uitspraken. Als Utrechters bedoelen ‘aan een belofte heb je niks’, dan zeggen ze ‘As de Dom valt leigh die in de Zoadelstroat’. Maar, klopt dit ook…? Wij zochten het uit!

Ja en nee

Oké, we hopen dat het nooit gaat gebeuren, en als de Dom dan tóch sneuvelt, lijkt het ons nogal sterk dat ‘ie in één rechte lijn, pal naar voren valt. Maar mocht het toch gebeuren, zou Utrechts trots dan – heel theoretisch gezien – in de Zadelstraat passen? Het antwoord is ja én nee. In de lengte zou het passen, want de Zadelstraat is lang genoeg om de 112 meter hoge toren op te vangen. In de breedte is het een ander verhaal: de brede Dom past niet in de smalle Servetstraat, zou de Maartensbrug verwoesten en een deel van de gebouwen in de Zadelstraat beschadigen.

Edeltegel

Op precies 112 meter en 35 centimeter (de exacte hoogte van de Dom) van waar de Domtoren nu staat, ligt een tegel waarop staat aangegeven hoe ver hij zou komen. Dit is ter hoogte van Zadelstraat 11. De zogenoemde edeltegel is gemaakt door het anonieme kunstenaarsduo GVR. Het duo wil op die manier graag laten zien hoe groot het Utrechtse icoon eigenlijk is. Supertof!

Foto: indebuurt Utrecht

Stukje Domtoren kopen

Het zal je niet zijn ontgaan: op dit moment krijgt de Domtoren een flinke opknapbeurt. Daarom staat Utrechts trots – letterlijk – in de steigers. Wat er allemaal moet gebeuren? De stenen aan de binnen- en buitenkant van de toren worden gerestaureerd en vervangen. Ook zijn onder meer de balustrades, het voeg- en houtwerk en het uurwerk toe aan vernieuwing. In 2023 zijn de restauratiewerkzaamheden naar verwachting klaar. Wist je dat je trouwens binnenkort een stuk Domtoren kunt kopen? Hier lees je er meer over.

Mysterie opgelost!

We hebben al heel wat Utrechtse mysteries opgelost in de afgelopen tijd. Toch blijven er altijd mysterieuze dingen gebeuren in deze stad. Heb jij iets wat je je al tijden afvraagt? Laat het ons weten!

Utrechtse mysteries: dit gebeurde er achter de gevel van het Willem Arntsz Huis

Nijntje leunt tevreden in het raamkozijn van het Willem Arntsz Huis aan de Agnietenstraat in Utrecht...

Utrechtse mysteries: dit betekenen die bol, kruis en haan op de kerktorens in onze stad

Utrechts mysterie: wat is het verhaal achter deze tegels in de stad?

Utrechtse mysteries: dit is waarom barbershops bij de ingang zo’n gekleurde paal hebben

Utrechtse mysteries: waarom staat er een vrouw op sommige stoplichten in onze stad?

Utrechtse mysteries: waarom staat er een ooievaar op het dak van dit pand aan de Oudegracht?

Utrechtse mysteries: wat doet die ‘IK’ daar boven op dat gebouw?

Meer over

Mysteries

adv.