Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse mysteries: hoe komt Kanaleneiland aan zijn naam?

Door Pauline Dons 19 januari 2020

Misschien woon je zelf in Kanaleneiland, fiets je weleens door de wijk of ben je gewoon heel nieuwsgierig naar de herkomst van allerlei namen in ons stadsie. Alles heeft ooit een naam gekregen, maar waar komen die benamingen vandaan? Wij zochten voor je uit hoe Kanaleneiland aan haar titel komt.

Geschiedenis

Kanaleneiland telde in 2017 ruim 15.965 inwoners, meldt het CBS. Hoe de wijk ooit is ontstaan? De bouw van Kanaleneiland begon in 1955 en in 1971 was de Utrechtse wijk klaar. Na de oorlog waren veel mensen op zoek naar een huis en er moest dus een oplossing komen voor deze woningnood. Een paar jaar later was het doel van de wijk bereikt. Ons stadsie groeide ontzettend snel in de jaren vijftig en toen de wijk klaar was aan het begin van de jaren zeventig, konden er 30.000 mensen in de kenmerkende portiekflats met vier woonlagen gaan wonen.

Tekst gaat verder onder de kaart

Naamgeving

Maar, hoe is deze nieuwe wijk aan haar naam gekomen? Het is eigenlijk heel simpel! De naam van Kanaleneiland komt van de ligging tussen drie kanalen, schrijft Trouw. Als we op het kaartje hierboven kijken, is deze naamgeving volgens ons ook heel erg logisch. Als je inzoomt zie je dat Kanaleneiland inderdaad een soort ‘eiland’ is tussen het Merwedekanaal, het Amsterdam-Rijnkanaal en de Leidsche Rijn. Als je goed kijkt zie je dat het Merwedekanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal bij Westraven samenkomen en aan beide kanten om Kanaleneiland heen stromen. Het kanaal Leidsche Rijn scheidt Kanaleneiland van Oog in Al en maakt van Kanaleneiland dus echt een eiland, omringd door drie verschillende wateren.

Het rozeneiland

Nog een grappig feitje: Kanaleneiland kent ook een andere bijnaam. In de wijk werden namelijk een tijdje veel rozenstruiken geplant. Inmiddels zijn er geen rozen meer te vinden, maar toch kreeg de wijk de bijnaam ‘het rozeneiland’.

Mysterie opgelost!

Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Benieuwd naar wat we allemaal al opgelost hebben? Kijk hier maar eens, of lees de artikelen onder de video:

het jodenrijtje utrecht

Utrechtse mysteries: waar komt de straatnaam Jodenrijtje vandaan?

In de binnenstad van ons stadsie vind je tussen Oudegracht 135 en de Bakkerstraat 20 een smal steegj...

Utrechtse mysteries: waarom zijn de reclameborden op Utrecht Centraal leeg?

Utrechtse mysteries: waar komt de naam van de Jaarbeurs vandaan?

Meer over

Mysteries

adv.