Utrechtse mysteries: hoe komt het 24 Oktoberplein aan zijn naam?

Door Anne-Meike van den Berg 24 oktober 2018

Je leest een oud (24 oktober 2018) bericht dat opduikt zodra je in zoekmachines zoekt op ’24 Oktoberplein’. Dit bericht houdt geen verband met de schietpartij op 18 maart 2019. Hier lees je meer over de schietpartij.

>>>

Normaal gesproken ontrafelen we altijd op zondag een Utrechts mysterie. Maar deze week maken we een uitzondering. Het is vandaag namelijk 24 oktober en dat bracht ons op de volgende vraag: hoe komt het 24 Oktoberplein in Utrecht aan zijn naam?

24 Oktoberplein

Je vindt het 24 Oktoberplein in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Het is een druk verkeerspunt waar een aantal wegen samenkomt en waar ook nog een tram rijdt. Fun fact: de tramhalte die nu 24 Oktoberplein-Zuid heet, had eerst de naam Ziekenhuis Oudenrijn. Toen het ziekenhuis in 2005 ging verhuizen naar Leidsche Rijn, veranderde de naam van de tramhalte naar 24 Oktoberplein-Zuid. Waarom 24 Oktoberplein? Nou, omdat de halte aan het plein ligt. Waarom Zuid? Omdat er ook al een bushalte is met de naam 24 Oktoberplein.

Bijzondere datum

Anyhow, wáárom is het plein vernoemd naar de datum 24 oktober? Is er op die dag soms iets speciaal gebeurd? Jazeker! Op 24 oktober 1945, vandaag precies 73 jaar geleden, werden de Verenigde Naties opgericht. Al tijdens de oorlog werden er ideeën gevormd voor een internationale organisatie die vrede, veiligheid en samenwerking van landen nastreefde. Vlak na de Tweede Wereldoorlog, op 24 oktober 1945, was het dus zover: de Verenigde Naties waren een feit.

Een van de straten die uitkomt op het 24 Oktoberplein in Utrecht heet de Weg der Verenigde Naties – nu weet je waarom!

Mysterie opgelost!

Zo, weer een mysterie minder in Utrecht. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Sumo Utrecht

Utrechtse mysteries: waarom is restaurant Sumo al zo lang dicht?

'Sumo sushi & grill Utrecht gaat verbouwen en is daarom nu tijdelijk gesloten'. Duidelijke boodschap...

 

adv.