Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse mysteries: hoe komen de zalen van TivoliVredenburg aan hun naam?

Door Anne-Meike van den Berg 8 september 2019

De Grote Zaal, de Ronda, Hertz, Cloud Nine en Pandora: dit zijn de vijf zalen van muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht. Maar, waarom heten die zalen eigenlijk zo? We zochten het voor je uit!

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

De Grote Zaal

zalen tivolivredenburg
Foto: ANP

De Grote Zaal van TivoliVredenburg is wereldberoemd. Deze zaal bestaat al sinds 26 januari 1979, toen Muziekcentrum Vredenburg werd geopend in Utrecht. De ontwerper van het muziekcentrum, met toen nog twee zalen, was Herman Hertzberger. Voor de opening van TivoliVredenburg in 2014 is de achthoekige Grote Zaal in oude glorie hersteld. En de naam? Die bleef gewoon hetzelfde: de Grote Zaal, omdat dit van 1979 tot 2007 ook echt de grootste zaal was van Tivoli.

Ronda

De Ronda, de zaal op de tweede verdieping van TivoliVredenburg, is ontworpen door Jo Coenen. De zaal hangt als een soort huis in het gebouw en daar komt ook de naam vandaan. In de Spaanse stad Ronda ‘hangen’ de huizen namelijk ook op een bergrand! De ronde vorm van deze concertzaal in Tivoli komt ook terug in de naam Ronda. Nog een leuk weetje over deze zaal: de bronzen wanden met geometrische patronen zijn geïnspireerd op Jali’s (roosters) uit de Indiase architectuur.

Cloud Nine

Cloud Nine vind je helemaal bovenin TivoliVredenburg. Je komt er via een trap op de zesde verdieping, maar de zaal zelf ligt eigenlijk op de negende verdieping. Of daar ook het nummer ‘nine’ vandaan komt? Jazeker! Je kunt de naam vertalen als ‘zevende hemel’: de hoogstgelegen zaal van het muziekcentrum, op de negende verdieping.

Hertz

tivolivredenburg
Foto: ANP

Dan komen we aan bij de zaal Hertz, op de zevende verdieping van TivoliVredenburg. Deze zaal is ontworpen door Patrick Fransen en de naam Hertz is een ode aan de oorspronkelijke ontwerper van het gebouw, Herman Hertzberger. De naam verwijst ook naar de eenheid van de frequentie van geluid, het aantal trillingen per seconde: de  – jawel – hertz.

Pandora

Pandora is een zaal zonder vast podium, waar dus heel veel mogelijk is. Daar komt ook de naam vandaan. De zaal is als de box van Pandora, die zicht openvouwt en waar verschillende dingen uitkomen en gebeuren. Je vindt Pandora op de zevende verdieping en je hebt er een fantastisch uitzicht over Utrecht!

Mysterie opgelost!

Met dank aan Eva Huisman van TivoliVredenburg hebben we ook dit mysterie weer op kunnen lossen! Loop jij nou ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Utrechtse mysteries: waarom zeg je Nóbelstraat en niet Nobèlstraat?

Utrecht is niet de enige stad in Nederland met een Nobelstraat. Er zijn zo'n 75 Nobelstraten en -lan...

Utrechtse mysteries: het Ledig Erf ligt op een andere plek dan je denkt…

De Nobeldwarsstraat heette vroeger Lollestraat en dit is waarom

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Mysteries

adv.