Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse mysteries: hoe heet ‘dat gebouw met die tegeltjes’ bij Hoog Catharijne?

Door Janine Guijt 11 augustus 2019

Van het Stadskantoor tot de Neudeflat: er zijn genoeg gebouwen waar iedere Utrechter de naam van kan dromen. Er zijn ook gebouwen die wel iedereen kent, maar waarvan veel mensen niet weten hoe ze heten. Van die laatste categorie presenteren we je: ‘het uitstulpsel van Hoog Catharijne’.

Horeca, winkels en hotels

Sinds 2017 kun je er niet meer omheen: de enorme toren met gekleurde tegels die uit Hoog Catharijne steekt. Op de begane grond vind je horecazaken, op de eerste verdieping kom je om te shoppen en op de overige verdiepingen komen dit jaar nog twee hotels: Hampton by Hilton en het Crowne Plaza hotel.

Onderzoekje

Hoewel het gebouw dus onderdeel is van het winkelcentrum en geen eigen ingang heeft, heeft het wél een eigen naam. Maar…laten heel veel Utrechters nou géén idee hebben wélke naam dan. Daar kwamen we deze week achter door wetenschappelijk onderzoek. Oké, oké, door een poll in onze Instagram-stories. Wat blijkt: 88% van de mensen die stemden wist niet hoe het roze gebouw heet. In totaal stemden er overigens meer dan zevenhonderd mensen op de poll.

Foto: indebuurt Utrecht

Poort

We zullen je niet langer in spanning houden: het betegelde gevaarte bij Hoog Catharijne heet het Poortgebouw. Geen héél spannende naam voor zo’n architectonisch hoogstandje (ligt het aan ons of verwacht je bij zo’n opvallende verschijning toch minstens een abstracte naam als ‘reflections of the soul’?). Goed, het Poortgebouw, dus. De reden achter de naam laat zich raden: het vormt de ingang naar Hoog Catharijne, naast het gebouw zit immers de deur naar het winkelcentrum. Vanaf de Catharijnesingel gezien kun je de markante toren ook als poort naar de binnenstad beschouwen.

‘Zie ik je om 17.00 uur bij de Make-updoos?’

Via Instagram kwamen we er ook achter dat het Poortgebouw veel bijnamen heeft. Een greep uit de inzendingen: de Puist, het Schip, de Blob, het Mozaiëkgebouw, Gebouw met de kleurtjes en de Luchtballon. Originaliteitspunten gaan naar ‘de Make-updoos’.

Mysterie opgelost!

Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Benieuwd naar wat we allemaal al opgelost hebben? Kijk hier maar eens, of lees de artikelen onder de video:

uithoflijn

Utrechtse mysteries: waarom krijgt de Uithoflijn nummer 22 en niet nummer 12?

Na de zomer gaat hij dan eindelijk rijden: de Uithoflijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat deze ...

Utrechtse mysteries: hoe komt de wijk Ondiep aan die naam?

Utrechtse mysteries: wie is Louis Hartlooper eigenlijk?

 

Meer over

Mysteries

adv.