Utrechtse mysteries: dit gebeurde er achter de gevel van het Willem Arntsz Huis
Nijntje leunt tevreden in het raamkozijn van het Willem Arntsz Huis aan de Agnietenstraat in Utrecht. Maar wat gebeurde er vroeger achter de gevel van dit pand? We zochten het voor je uit!
Het Willem Arntsz Huis en de gebouwen eromheen zijn onderdeel van Altrecht, een geestelijke gezondheidsorganisatie in Utrecht. Het oorspronkelijke Willem Arntsz Huis werd opgericht in 1461 door – het zal je niet verbazen – Willem Arntsz. De beste man heeft de bouw van ‘zijn’ huis niet meer meegemaakt: hij stierf in 1459. In zijn testament liet hij geld na om een gasthuis voor geesteszieken op te richten.
Het Dolhuis
Een gasthuis voor geesteszieken, dat klinkt als een rustige, veilige plek voor psychiatrische patiënten. Maar niets was minder waar. Het Dolhuis, zoals iedereen het Willem Arntsz Huis noemde, was eeuwenlang een ellendige plek waar krankzinnigen vooral opgesloten zaten. Soms zelfs met ketenen om het lichaam. Zo werd voorkomen dat de ‘dulle lieden’ een gevaar voor hun omgeving zouden vormen.
Paasdol
Om even een voorbeeld te geven van hoe er in die tijd met psychiatrische patiënten werd omgegaan: op ‘derde’ Paasdag was het de gewoonte om het Dolhuis open te stellen voor bezoekers. Eerst ging iedereen naar de kermis en werd er tot laat in de nacht gefeest en gedronken. Flink dronken bezochten de Utrechters vervolgens het Dolhuis om de krankzinnigen te plagen. De dag na Pasen kreeg hiermee de bijnaam Paasdol.

Utrechtse mysteries opgelost
Zo, weer een mysterie minder in de stad! Weet jij nog een Utrechts mysterie? Laat het ons weten, wie weet zoeken we het wel voor eens en altijd uit.