Mysterie opgelost: daarom zie je deze herfst zoveel eikels in Utrecht
Misschien is het je al opgevallen tijdens een wandeling door het Wilhelminapark of in straten met eikenbomen: er zijn enorm…
Wat is dat nou? Op de J. Kinkerstraat in Utrecht staat een kraan met een balzak eraan op het plein. Dit is vreemd… Er wordt namelijk helemaal niet gebouwd?! Zou het voor de brandweer zijn? Of misschien zijn bouwers het vergeten op te ruimen?
Nee, nee. Dat is zeker niet het geval. Het gaat hier om een ‘kunstwerk’.
Vlak naast de Daalsetunnel ligt de wijk Nieuw Engeland, ook wel bekend als het ‘Verdomhoekje’. Deze naam komt voort uit een protest van buurtbewoners tegen de gemeente Utrecht in de jaren 70. De sociale huurwoningen in deze kleine wijk waren erbarmelijk te noemen: ze hadden bijvoorbeeld geen binnentoilet of -douche. Na jarenlange strijd voor betere voorzieningen kwamen er in 1980 nieuwe huizen.
Onderdeel van het nieuwbouwproject, was dat 1,5 procent van de bouwsom naar kunst ging. Hierover mochten de buurtbewoners meebeslissen. In het Utrechts Nieuwsblad van 1983 reageert een medewerker van buurtcentrum het Verdomhoekje. “Tja, je kan wel kiezen voor een kunstwerk, maar wat heb je daar in de praktijk nou aan? We wilden voor dat geld iets functioneels waar de hele buurt echt iets aan heeft.” En zo ontstond het idee voor een tent waar leuke activiteiten georganiseerd worden.
Lees verder onder de afbeelding >
Voor het ontwerp van de tent werd ontwerper Nico van den Dool gevraagd. Hij ontwierp een demontabele tentconstructie voor het pleintje. Het skelet van de tent bestaat uit twaalf lichtblauwe stalen palen en een brede gebogen arm. Aan deze arm hangt, opgevouwen als een bal, het tentdoek. Zo kan de tent wanneer hij niet gebruikt wordt, omhoog getakeld worden.
Zo, weer een mysterie minder in Utrecht! Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten.
Bron: Gemeente Utrecht
In onze gids
Nu geopend
Populaire rubrieken