Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechts mysterie: wat doen die vissen daar aan de rand van de Weerdsingel?

Door Janine Guijt 12 juli 2020

Vissen vind je doorgaans in het water óf op je bord, niet aan een muur. Toch zijn er  tegen de kade van de Weerdsluis zeven metalen vissen bevestigd. Heb je ze nog nooit gezien? Dat kan kloppen, want de vissen komen pas ‘bovendrijven’ als de waterspiegel zakt doordat de Weerdsluis geschut wordt. Hoe dan ook: de vissen zwemmen daar niet zomaar, maar hebben een bijzonder verhaal: ze laten volgens de initiatiefnemer een natuurspektakel zien dat onder onze neus plaatsvindt, zonder dat we het doorhebben…

Gracht vol leven

De vissen zijn relatief nieuw: ze hangen sinds dit voorjaar tegen de kade van de Weerdsluis en vormen samen het kunstwerk Utregse Stadsvissen. De Utrechtse ecoloog Mark van Heukelum is de initiatiefnemer achter dit werk. Hij pitchte zijn idee om ‘zijn’ vissen bij de Weerdsluis te hangen bij Awesome Utrecht en won €1000,- om het plan te verwezenlijken. “Door het plaatsen van de vissen, die af en toe boven water komen, wil ik het besef doen vergroten dat onze mooie Utrechtse gracht een echte levensader is die midden door de stad stroomt”, aldus Mark. “Onze gracht is geen bak met water, maar de verbinding tussen de Vecht en de Kromme Rijn. Een rivier die barst van het leven. En van een bijzondere vis: de winde.” De Oudegracht functioneert als een migratieroute voor de winde die ieder voorjaar naar de Vecht en de Krommerijn afreist, op zoek naar geschikte plekken om te paaien en hun eitjes te leggen. Onderweg komen ze obstakels tegen, zoals de Weerdsluis.

Awesome! Mark van Heukelum won vorig jaar onze 11de pitch night met zijn ode aan de Utrechtse stadsvis en nu is zijn…

Posted by Awesome Utrecht on Monday, 6 April 2020

Utregse stadsvis

Mark doopte de winde met het kunstwerk aan de Weerdsluis om tot de ‘Utregse stadsvis’. “Telkens als de sluis geschut wordt, komen de vissen even boven water. De bezoekers op de kade krijgen daarmee als het ware een kijkje onder water en zien dat de gracht leeft. De vissen vormen het stijlicoon voor de levende gracht en het spektakel dat elk voorjaar onder onze neus plaatsvindt, zonder dat we dit doorhebben.”

Utrechtse mysteries opgelost

Zo, weer een mysterie minder in de stad! Weet jij nog een Utrechts mysterieLaat het ons weten, wie weet zoeken we het wel voor eens en altijd uit.

huurprijzen utrecht

Utrechtse mysteries: hoeveel woningen zijn er in onze stad?

Dat de Domstad ruim 350.000 inwoners heeft, wist je waarschijnlijk al. Op dakloze mensen en wereldre...

Utrechtse mysteries: klopt het gezegde ‘als de Dom valt ligt hij in de Zadelstraat’?

Utrechtse mysteries: dit gebeurde er achter de gevel van het Willem Arntsz Huis

Utrechtse mysteries: dit betekenen die bol, kruis en haan op de kerktorens in onze stad

Utrechts mysterie: wat is het verhaal achter deze tegels in de stad?

Utrechtse mysteries: dit is waarom barbershops bij de ingang zo’n gekleurde paal hebben

Utrechtse mysteries: waarom staat er een vrouw op sommige stoplichten in onze stad?

Utrechtse mysteries: waarom staat er een ooievaar op het dak van dit pand aan de Oudegracht?

Utrechtse mysteries: wat doet die ‘IK’ daar boven op dat gebouw?

Utrechtse mysteries: wie bedenkt de straatnamen in de Domstad?

 

adv.