Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechts mysterie: wat doen al die parkieten in onze stad?

Door Janine Guijt 20 september 2020

Fiets je langs de Rode Brug of wandel je door het Zocherpark, dan zou het zomaar kunnen dat je wordt opgeschrikt door een groep luid kwetterende vogels. Nee, het is geen spreeuwenzwerm, maar een heuse parkietenkolonie. Wat doen die exotische dieren daar eigenlijk?

Laten we om te beginnen het beestje bij het naampje noemen: de vogel waar we het over hebben heet de halsbandparkiet. Waar die naam vandaan komt laat zich raden: als je naar de nek van de parkiet kijkt, lijkt het zowaar alsof hij een halsband draagt. Je hoeft geen vogelexpert te zijn om te concluderen dat zulke exotisch ogende dieren oorspronkelijk niet in Utrecht en de rest van Nederland voorkomen.

Ontsnapt

In een artikel van Vogelwacht Utrecht (een vereniging van 850 leden die zich bezighouden met vogelstudie,- bescherming en educatie) lezen we meer over de herkomst van het dier. “De halsbandparkiet (Psittacula krameri) komt van oorsprong voor in Afrika, in een gordel ten zuiden van de Sahara en op het Indisch subcontinent en aangrenzende gebieden.” Inmiddels leven in verschillende delen van West-Europa forse populaties halsbandparkieten, waaronder Nederland. Dat komt omdat in de jaren zestig en zeventig de handel in de exotische vogels piekte. Veel Nederlanders haalden destijds exotisch gezelschap in de vorm van een papegaai of parkiet in huis. In tegenstelling tot de papegaai zegt de parkiet niets en waarschijnlijk is dit een van de redenen dat veel mensen hun vogel destijds loslieten. Dat stelde bioloog en parkietenkenner Roelant Jonker eerder dit jaar in Volkskrant: “Ik kan me voorstellen dat mensen parkieten loslaten als ze erachter komen dat ze niet praten en wel bijten. Aan de vestiging van de halsbandparkiet in Nederland liggen meerdere ontsnappingen ten grondslag.” Volgens schattingen telt ons land ongeveer 10.000 exemplaren van de verwilderde vogel, waarvan enkele honderden in Utrecht.

Halsbandparkieten in Utrecht

In Utrecht nam het aantal halsbandparkieten vanaf ongeveer 2000 fors toe. “Het lijkt erop dat de soort zich vanuit Amsterdam via de landgoederen langs de Vecht heeft uitgebreid naar Utrecht”, aldus Vogelwacht Utrecht. Je komt de vogels vooral tegen bij de Rode Brug in Ondiep, in het Zocherpark en op verschillende plekken in Overvecht.

Tekst loopt door onder de video.

De vogels zijn echte stadsdieren. Dat komt volgens bioloog Diederik Strubbe door de competitie met andere soorten en de druk van roofdieren. De vleugels van de beesten lijken minder geschikt voor bewegen in dichte begroeiing, waardoor steden ideale plekken zijn voor de halsbandparkiet.

Parel of plaag?

Door de zachte winters en het feit dat veel mensen voer voor de parkieten ophangen, kunnen de beestjes overleven en zich voortplanten. Daar is niet iedereen even blij mee: voor fruittelers zijn de kleurrijke vogels een plaag. De parkieten nemen kleine hapjes van appels en peren waardoor hele oogsten worden verpest. Platform Stop Invasieve Exoten stelt dat de halsbandparkiet inheemse vogels verdringt en qua nestruimte concurreert met holenbroeders, boomklevers en uilen. Bovendien kunnen de parkieten het op een behoorlijk krijsen zetten, iets waar ook niet iedere Utrechter blij mee is.

Mysterie opgelost!

Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Nog meer Utrechtse mysteries

Mysterie: waarom komt Utrecht voor in Monopoly en andere steden niet?

Zodra je de vraag hoort, wil je het antwoord weten: waarom zit Utrecht wel in het Monopoly-spel en s...

Utrechtse mysteries: hoe heet ‘dat gebouw met die gekleurde vakjes’ bij Hoog Catharijne?

Utrechtse mysteries: wat betekent EKKO?

Utrechtse mysteries: waarom staan er getallen onder verkeerslichten?

Utrechtse mysteries: wie is deze geheimzinnige rode figuur die door de binnenstad fietst?

adv.