Mysteries: waarom hebben sommige Utrechtse gebouwen dichtgemetselde ramen?

Door Anne-Meike van den Berg 24 maart 2019

Soms, als je door de stad loopt, zie je nog wel eens iets opvallends. Al helemaal als je af en toe omhoog kijkt. Zo vind je in sommige gebouwen dichtgemetselde ramen. Waarom zou iemand zijn raam dichtmetselen? Je kan toch ook gewoon gordijnen kopen… Wij zochten het voor je uit!

In veel moderne huizen worden grote, hoge ramen gemaakt waar veel licht door naar binnen valt. Vinden we fijn. Toch zie je, meestal in de oude binnenstad, vaak één of meerdere dichtgemetselde ramen. Dit zie je bijvoorbeeld in de buurt van de Dom en Janskerkhof veel. Hoe zit dat toch? Waarom zou je je raam dichtmetselen en daglicht buiten houden? Om dit mysterie op te lossen moeten we terug in de tijd…

Belastingontduiking

In de rumoerige 19e eeuw, tussen alle oorlogen en politieke drama door, werd Nederland onderdeel van het Franse Rijk. Allemaal leuk en aardig, maar hier kwamen wel een hoop nieuwe wetten bij kijken, waaronder een algemeen belastingstelsel. Raambelasting was hier onderdeel van: een bepaalde belasting die je betaalde per venster en deur in huis. Maar… belastingontduiking is van alle tijden en een oplossing was dus al snel gevonden. Ze metselden een aantal ramen gewoon dicht, probleem opgelost!

Voor de sier

Toch zijn niet alle dichtgemetselde ramen zo te verklaren. Deze wet werd namelijk in 1896 afgeschaft en lang niet alle huizen komen uit die tijdsperiode. Hoe zit dat dan? Dit antwoord is veel simpeler. De dichte ramen waren gewoon voor de sier. De architect in kwestie vond een dichte nis een mooi detail en verwerkte dit in het ontwerp. Kan ook.

Mocht je de volgende keer dus een dichtgemetseld raam zien, dan weet jij hoe het zit!

Mysterie opgelost!

Heb je nou ook een mysterie waar je niet uitkomt of iets wat je je altijd hebt afgevraagd? Wij zoeken het voor je uit!

Lees ook:

Utrecht Domtoren luchtfoto

Mysterie opgelost: in welke Utrechtse wijk wonen de meeste mensen?

De gemeente Utrecht heeft inmiddels zo’n 347.574 inwoners en veel wijken en buurten. Maar in welke b...

Utrechtse mysteries: wat gebeurt er in het stiltecentrum in Hoog Catharijne?

Utrechtse mysteries: CU2030, waar staat dat nou eigenlijk voor?

Meer over

Mysteries

adv.