Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarom komt Utrecht voor in Monopoly en andere steden niet?

Door Carin van der Meij 13 september 2020

Zodra je de vraag hoort, wil je het antwoord weten: waarom zit Utrecht wel in het Monopoly-spel en steden als Hengelo en Alkmaar niet? Straatnaamexpert René Dings weet het antwoord.

Heb je een vraag over straatnamen? Dan moet je bij René zijn. Voor blogs op zijn website Overstraatnamen duikt hij in de geschiedenis van straatnamen, op zoek naar opmerkelijke verhalen, feitjes en weetjes.

Perry & Co introduceert Monopoly

De straatnaamexpert is ook in de wondere wereld van Monopoly gedoken. Wat blijkt? Een groot deel van de straatnamen is gebaseerd op locaties waar een Perry Sport zat. Huh? Om dit goed uit te leggen moeten we eerst even terugspoelen.

René legt het ons uit: “Het spel Monopoly is begonnen met een Amerikaanse en later een Engelse editie. De spelmakers gebruikten toen straatnamen uit één stad. In 1936 is het spel door Perry & Co – zo heette Perry Sport vroeger – geïmporteerd naar Nederland. De sportwinkelketen verkocht toen nog vooral reisartikelen en speelgoed.”

Bedenken van straatnamen

“Frederik Verster was toentertijd directeur van de winkels in Amsterdam. Hij heeft toen, samen met zijn gezin, aan de keukentafel een Nederlandse uitvoering van Monopoly bedacht. Wat opvallend is, is dat hij niet net als in het originele spel koos voor straatnamen uit één stad, maar meerdere steden in Nederland. Frederik begon met de straatnamen waar Perry op dat moment een vestiging had. Zo zat er een filiaal aan de Ketelstraat in Arnhem, de Heerenstraat in Groningen, het Plein in Den Haag en de Coolsingel in Rotterdam.”

Het bord verder opvullen

“Er waren niet genoeg vestigingen om het bord te vullen, dus gebruikte hij ook straatnamen die iets met Perry te maken hadden. Zoals de Barteljorisstraat in Haarlem, waar een magazijn van Perry zat. Ook dit was niet genoeg, dus Frederik vulde het bord verder aan met straatnamen uit de directe omgeving van Perry-filialen, met voorkeur winkelstraten.”

Utrecht en Monopoly

Op het Monopoly-bord vind je de Neude, Biltstraat en Vreeburg (= Vredenburg) terug. En dat is opvallend, want de winkel van Perry was in 1936 aan de Oudegracht gevestigd, maar die straatnaam is niet in het spel opgenomen. We hebben hier helaas geen verklaring voor kunnen vinden. Weet jij hier toevallig meer over? Dan horen we het graag!

Bron: Overstraatnamen

Lees ook:

Utrechtse mysteries: hoe heet ‘dat gebouw met die gekleurde vakjes’ bij Hoog Catharijne?

Van het Stadskantoor tot de Neudeflat: er zijn genoeg gebouwen waar iedere Utrechter de naam van kan...

Utrechtse mysteries: wat betekent EKKO?

Utrechtse mysteries: waarom staan er getallen onder verkeerslichten?

Utrechtse mysteries: wie is deze geheimzinnige rode figuur die door de binnenstad fietst?

Utrechtse mysteries opgelost: waarom mogen corpsleden niet onder de Dom door lopen?

Utrechtse mysteries: waarom hangt er een bord met informatie over de natuur op Utrecht CS?

Meer over

Mysteries

adv.