Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: hoe komt het Griftpark eigenlijk aan zijn naam?

Door Liselotte Idema 28 mei 2017

Iedere Utrechter kent het Griftpark, dat net buiten de singel ligt. Maar hoe komt dat park eigenlijk aan die opvallende naam? Betekent het iets? En wat dan? Dat zoeken we voor je uit!

Griftpark was vuilnisbelt

Geschiedenis les één: het Griftpark was ooit een vuilnisbelt. Dat kun je je gelukkig niet meer voorstellen als je er een wandeling maakt of aan het hardlopen bent. Vanaf 1850 kwam het huisvuil van Utrechters hier terecht. In de Utrechtse gasfabriek, die je op hetzelfde terrein vond, werd gas uit steenkool gehaald. Mensen die in de buurt van deze plek woonden, waren daar niet blij mee. Want de fabriek fabriceerde veel rook, herrie en stank.

Gif in de grond

Uiteindelijk werd de gasfabriek gesloten in 1959 en ook de vuilnisbelt werd – een aantal jaar later – gesloten. Er gebeurde een hele poos niets met het terrein. Omwonenden wilden een park maken van het enorme terrein, maar toen tijdens de aanleg van het park bleek dat de grond vervuild was, werd de aanleg gestaakt.

griftpark
Foto: Collectie Het Utrechts Archief / 829056 gemaakt in 1983

Even leek het er op dat er geen park zou komen, maar we weten allemaal dat dat er uiteindelijk wel kwam. De vervuilde bodem werd ‘ingepakt’ en de opbouw van het park ging door. In 1999 – nog helemaal niet zo heel lang geleden dus – werd het park geopend.

Griftpark, of gifpark?

De naam komt simpelweg van de Biltse Grift, die door het park loopt. Maar door het gif in de grond, kreeg het Griftpark al snel de bijnaam ‘gifpark’. Er zijn nog steeds mensen die het zo noemen.

Mysterie opgelost! Loop jij ook al tijden rond met een Utrechts mysterie dat opgelost moet worden? Laat het ons weten! Wie weet lossen we het binnenkort voor eens en altijd op..

Meer over

Mysteries

adv.