Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom Utrecht geen carnaval viert en andere steden wel

Door Carin van der Meij 23 februari 2020

Carnaval, is dat dat ene feest waar mensen verkleed gaan? Alle gekheid op een stokje: natuurlijk weten we wel wat carnaval is en we weten ook heel goed dat dit in Utrecht niet wordt gevierd. Waarom eigenlijk niet? Hoe komt het dat sommige steden op zijn kop staan terwijl het in andere steden angstvallig stil is? Wij zochten het uit. 

Carnaval is een katholiek feest en wordt al eeuwen in ons land gevierd. In de zestiende eeuw ontstond door de reformatie echter een tweedeling in ons land, wat tot op de dag van vandaag gevolgen heeft voor carnavalsvierders.

Religieus feest

Even terug naar de basis: carnaval is van oorsprong dus een religieus feest. Voordat de Vastentijd – ter voorbereiding op Pasen – ingaat, wordt nog even flink feest gevierd. De katholieke kerk was tot aan de zestiende eeuw een volkskerk en carnaval werd in heel het land gevierd. Tot de reformatie.

Protestant vs. katholiek

Met de komst van de protestanten raakte het land verdeeld. Brabant en Limburg bleven in katholieke handen, maar veel steden boven de rivieren stapten over naar deze nieuwe religieuze stroming. Dit is waar wij antwoord krijgen op onze vraag. De protestante kerk moest namelijk niets weten van carnaval en maakte al snel een eind aan dit volksfeest. En waar woonden deze mensen? Juist, veelal boven de rivieren.

Verdeling

Het is dus de katholieke achtergrond die ervoor zorgt dat vooral in Brabant en Limburg nog actief carnaval wordt gevierd. In het noorden zijn overigens ook steden en dorpen die voor dit feestje te porren zijn, maar wel een stuk minder.

Bron: Nu.nl, NPOFocus

Lees ook:

Utrechtse mysteries: wat doet die gouden courgette daar in de binnenstad?

Op donderdag 13 februari stond er ineens een grote gouden courgette in onze binnenstad. Wat die cour...

Utrechtse mysteries: wat doen de letters ‘Imagine’ daar boven op de Rabobank?

Utrechtse mysteries: waarom zijn de Utrechtse werfkelders zo bijzonder?

Utrechtse mysteries: waarom vieren we in Utrecht Sint Maarten?

Meer over

Mysteries

adv.