Magisch mooi: deze video van de natuur in en rond Utrecht

Door Anne-Meike van den Berg 6 december 2017

Vijf jaar lang trok Utrechter Roald van Stijn er met zijn camera op uit om de natuur in de provincie Utrecht vast te leggen. Het resultaat is een magisch mooie video. “Ik hoop dat deze video mensen van de bank af tilt, zodat ze deze plekken zelf gaan verkennen.”

“Al heel lang wilde ik al iets maken waardoor mensen beseffen hoe magisch mooi onze provincie is”, vertelt Roald. Nou, dat is – wat ons betreft – gelukt. In de video zien we het ene na het andere prachtige beeld voorbij komen. We krijgen spontaan zin om een lekkere, lange wandeling te gaan maken, precies wat Roald hoopt te bereiken: “Ik wil mensen stimuleren om meer naar buiten te gaan en het landschap zelf te ontdekken.”

‘Ineens was alles perfect’

roald-van-stijnVijf jaar lang is Roald dus bezig geweest om alle beelden te maken. Dat heeft behoorlijk wat discipline gekost, vertelt hij. “Keer op keer ben ik weer op pad gegaan om ‘dat ene speciale moment’ vast te kunnen leggen. Bijvoorbeeld voor het shot waarin ik een monsterlijke shelfcloud (op sec 01.00 in de video) boven de polder van Westbroek film. Een shelfcloud (een bijzondere wolkenvorm, red.) is al schaars, helemaal dat zo’n wolk over Utrecht trekt. De keren dat dit gebeurde tijdens het maken van de film was het uitzicht niet perfect, stond ik net op de verkeerde plek of werd ik volledig weg geregend. Uiteindelijk was alles ineens perfect in dat weiland bij Westbroek. Het licht, de wolk, het uitzicht.” Roald heeft ook een blog geschreven over het maakproces van de video.

Mooie muziek

Roald heeft de video trouwens helemaal vrijwillig gemaakt. “In het dagelijks leven maak ik bedrijfsfilms vanuit utrechtvideo.nl, maar ook in mijn vrije tijd ben ik continu bezig met film. In deze video lag mijn focus op de schoonheid van het landschap combineren met passende muziek van een nieuw Nederlands poptalent.” In de video wordt de muziek van singer-songwriter Pitou gebruikt. “Toen ik haar nummer Decay voor het eerst hoorde dacht ik direct: ‘Dit moet de muziek voor mijn video worden’. Het gevoel van dit nummer paste precies bij de beelden.”

En hier is hij dan, de video: