Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Utrechtse Maaike gaat de stad opfleuren met awesome muurschilderingen

Door Janine Guijt 28 september 2018

Utrechter Maaike Kluft en Rotterdamse galeriehouder Raymond Landegent hebben een steengoed plan om onze stad nóg mooier te maken. Afgelopen dinsdagavond (25 september) wonnen ze tijdens een pitchavond van Awesome Utrecht een bedrag van €1000,-. Met dat geld gaan ze binnenkort hele toffe muurschilderingen realiseren.

Awesome…wat?

Ken je Awesome Utrecht? Nee? Als je ook maar een béétje verliefd bent op Utrecht vind je dit zeker weten een heel tof initiatief. Het zit zo: Awesome Utrecht bestaat uit twintig Utrechters die één keer in de twee maanden per persoon €50,- inleggen. Het totaalbedrag (€1000,- dus) schenken ze aan iemand met een steengoed idee om Utrecht nog leuker te maken. Tijdens een pitchnight (waarbij de rest van de stad ook van harte welkom is) worden vier tot vijf ideeën gepresenteerd. Ter plekke stemmen de geldschieters en het publiek voor het beste idee en de winnaar gaat met €1000,- handje, contantje naar huis.

Tekst loopt door onder de foto.

And the winner is….

Afgelopen dinsdag (25 september) was er weer zo’n pitch-avond in TivoliVredenburg. Vier Utrechters deelden hun ideeën: van pratende stoplichten tot graffiti die pas zichtbaar werd als het had geregend. Maaike en Raymond vertelden tijdens de pitch night over het outsiders project dat momenteel in Rotterdam loopt. Hierbij worden kunstwerken van mensen met een beperking uitvergroot en op muren geschilderd.

‘Deze kunstwerken zijn zo gaaf, die moet iedereen gewoon zien’

Het enthousiasme van Maaike en Raymond sloeg aan, want het publiek en de twintig geldschieters van Awesome Utrecht kozen voor hun idee. Aan het eind van de avond ging het duo dus naar huis met €1000,-. “Die kunstwerken zijn zo gaaf, die moet iedereen gewoon zien. Vooral omdat het om een groep mensen gaat die altijd wordt beoordeeld op wat ze níet kunnen. Dit idee benadert ze juist vanuit hun talenten”, vertelt Maaike.

Deze muren kunnen wel een likje verf gebruiken

Foto: De Wijde Doelen

“Net als in Rotterdam willen we de kunstwerken naar buiten brengen door een openbare expositie te maken in Utrecht. We willen verspreid door de hele stad een aantal muren beschilderen. We zitten onder andere te denken aan de muur tegenover De Helling en een muur bij de Oosterkade.” Volgens Maaike wil de eigenaar van een pand aan het begin van de Amsterdamsestraatweg (bij de Aldi) ook graag meedoen en heeft SSH ook interesse getoond in het project. “We hebben ook al contact met de gemeente gelegd.”

Voor de winter

Maaike en Raymond willen snel beginnen met de muurschilderingen. “In Rotterdam hebben we binnen één dag zes muren geschilderd, dus we kunnen dit op korte termijn regelen. We doen ons best om het voordat de winter begint rond te hebben.

Wil je meer weten over de kunstwerken van outsiders of ben je benieuwd naar de muren in Rotterdam? Op de website van Maison Savant (de gallerie van Raymond) lees je meer.

Roland Vaandrager

Deze club deelt gratis geld uit aan mensen met een awesome idee voor Utrecht

Duizend euro, handje contantje. Dat is wat je krijgt als je een pitchnight van Awesome Utrecht wint....
Leon Keer street art

7 x de vetste creaties van de Utrechtse graffiti artiest Leon Keer

De Utrechtse graffiti artiest Leon Keer won afgelopen weekend (16 september) de Street Art Award voo...
streetart-utrecht-16

10 x street art in Utrecht

Street art: Utrecht zit er vol mee. Van enorme, kleurrijke muurschilderingen tot piepkleine pieces e...

adv.