Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mooie woorden! 6 x straatpoëzie op de muren van gebouwen in Utrecht

Door Fleur Dassen 22 november 2020

In Utrecht zijn ze op meerdere plekken te vinden: dichtregels op gevels. Het zijn stuk voor stuk gedichten van Nederlandse schrijvers die iets met Utrecht hebben of hadden. We hebben zes voorbeelden van straatpoëzie in Utrecht voor je op een rijtje gezet.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Het is wel weer tijd voor Feest

gedicht
Foto: indebuurt Utrecht

Deze regels bewonder je in de zijstraat van de Oudegracht: de Geertestraat, die – zoals je kunt zien – ook in het gedicht wordt benoemd. De dichter C.C.S. Crone schreef dit gedicht. Vaak schreef hij droevige poëzie en verhalen, waar dit gedicht een uitzondering op is. Zijn oom is schrijver Jan Engelman, die op de volgende pagina nog langskomt.

Kan de zwakste overwinnen?

gedicht
Foto: indebuurt Utrecht

Dichter Jan Engelman woonde eerst aan de Oudegracht, maar later verruilde hij het kunstenaarshuis voor een plek aan de Breedstraat. Vandaar dat dit gedicht daar te vinden is. Jan Engelman schreef twee kerstliederen in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1940. De laatste strofe ervan zie je hier.

Met de zon op het gedicht

gedicht
Foto: indebuurt Utrecht

Dit gedicht is te vinden op een buitenmuur van een woonhuis aan de Wittevrouwensingel, maar het stuk zelf staat in de Sint Janshovenstraat. Het is geschreven door Virginie Driessen. En het hoort bij het gedicht van Carla Huisman dat ook dezelfde vormgeving heeft en is te bewonderen in de Staalstraat.

Het zou je deuropening maar zijn

gedicht
Foto: indebuurt Utrecht

Bij de ingang van een woning staat het gedicht op de muur en ligt aan de Kleine Singel. Het is geschreven door Willem Hussem. Hij was niet alleen een dichter, maar ook schilder en beeldhouder. Deze regels kom je ook tegen in Leiden en Leeuwarden.

Iedereen z’n eigen plek in Utrecht

gedicht
Foto: indebuurt Utrecht

Zoals in de titel staat dit gedicht op de Leidseweg. Dit gedicht prijkt aan de muur van van het appartementengebouw De Leidsche Poort. De maker van dit stuk is Ingmar Heytze. Hij is dichter, maar hij schrijft ook verhalen. In 2009 is Heytze unaniem door de Utrechtse gemeenteraad benoemd tot eerste officiële Utrechtse stadsdichter.

Wat een prachtig geschenk

gedicht
Foto: indebuurt Utrecht

Dit muurgedicht is een geschenk van ProRail en de NS aan de reizigers en is onthuld tijdens de opening van het nieuwe stationsgebouw in Utrecht op 7 december 2016. Het gedicht komt uit het boek Water uit de rots uit 1957 en is geschreven door dichteres en vertaalster Hanny Michaelis.

Lees meer:

 

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.