Deze Utrechtse iconen vind je ook op andere plekken in de wereld

Door Janine Guijt 16 december 2018

Natuurlijk is er geen enkele plek op de wereld zoals Utrecht, maar er zijn wél Utrechtse plekken die elders op de wereld voorkomen. Wist je bijvoorbeeld dat je de Domtoren ook in Japan vindt? En dat er wereldwijd heel veel Tivoli’s zijn? En zo zijn er nog veel meer Utrechtse iconen die je ver buiten de Domstad tegenkomt. Kijk maar:

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

Domtoren in Japan

domtoren-japan-utrecht
Foto: Facebookpagina Huis ten Bosch

Gewoon een foto van de Domtoren hierboven, toch? Nou, niet dus! Deze foto is gemaakt in – jawel – Japan. De Japanners zijn namelijk zó dol op Nederland dat ze een heus themapark hebben met allerlei gebouwen uit ons kikkerlandje. Waaronder dus onze eigen Domtoren. En dat is op z’n zachts gezegd héél erg bizar. Hier lees je meer over Huis ten Bosch (zoals het themapark heet) in Japan:

domtoren-japan-utrecht

In de categorie bizar: Japan heeft een Nederlands pretpark inclusief Domtoren

Gewoon een foto van de Domtoren hierboven, toch? Nou, niet dus! Deze foto is gemaakt in - jawel - Ja...

Tivoli’s over de hele wereld

tivolivredenburg-utrecht-1
Foto: ANP

De naam ‘Tivoli’ is wat ons betreft net zo onlosmakelijk verbonden met ons stadsie als de Domtoren. We zijn maar wat trots op het enorme poppodium aan het Vredenburg, maar Tivoli is zeker niet alleen een Utrechts verschijnsel. Je komt de naam namelijk op nog veel meer plekken in de wereld tegen. Zo is er een Italiaanse plaats met de naam Tivoli en vind je in zowel Parijs als Mechelen een Tivoli-park.

Een van de bekendste Tivoli’s staat in de Deense hoofdstad Kopenhagen. In 1843 opende daar de deuren van amusementspark Tivoli en je kunt er nog steeds naar toe. Hier lees je er meer over:

tivolivredenburg-utrecht-1

Utrechtse mysteries: waar komt de naam ‘Tivoli’ eigenlijk vandaan?

Denk je aan Utrecht, dan denk je aan TivoliVredenburg. We zijn maar wat trots op het enorme poppodiu...

Vredenburg in Zuid-Afrika en Indonesië

Foto: Vredenburg in Zuid-Afrika

Reis je door het zuid-oosten van Zuid-Afrika, dan kan het zomaar gebeuren dat je op de stad Vredenburg stuit. Ook in Indonesië kun je naar Vredenburg, want daar verwijst de naam naar een fort dat in 1765 door Nederlanders is gebouwd tijdens de kolonisatie. Je vindt er een museum met diorama’s over deze tijd.

Waar de Utrechtse Vredenburg haar naam aan dankt? Aan kasteel Vreeburg! Hier lees je er meer over:

Vredenburgplein Utrecht

Mysteries opgelost: wat is er gebeurd met het kasteel op Vreeburg?

Het Vredenburgplein, iedereen in Utrecht kent het en iedereen komt er regelmatig. Voor de markt of '...

Op vakantie naar Lombok

Lombok in Indonesië. Foto: Wikipedia

Als je een Nederlander hoort zeggen dat hij op vakantie naar Lombok gaat, bedoelt hij negen van de tien keer níet de wijk in Utrecht-West. Die wijk is namelijk vernoemd naar – jawel – het eiland Lombok in Indonesië. In de wijk Lombok vind je nog veel meer referenties naar Indonesië (bijvoorbeeld de Balistraat en Javastraat). Dat alles heeft natuurlijk te maken met het koloniale verleden van Nederland.

Overigens komt er steeds meer kritiek op sommige Lombokse straatnamen, omdat bepaalde namen verwijzen naar kolonisten die behoorlijk wat op hun kerfstok hadden. Neem Jan Pieterszoon Coen, naar wie de Jan Pieterszoon Coenstraat vernoemd werd. Deze gouveneur-generaal van de VOC bezorgde Nederland het monopoly op de handel van nootmuskaat en foelie, maar staat er ook om bekend tienduizenden mensen te hebben laten vermoorden…

Bloemen en planten kijken in The Kampong

De Botanische Tuin The Kampong in Miami. Foto: Wikipedia

In Utrecht kennen we Kampong natuurlijk als de hockeyvereniging, maar hoor je iemand in Miami zeggen dat hij naar The Kampong gaat, dan doelt hij daarmee op de Botanische Tuinen in de bekende wijk Coconut Grove.

Voor de herkomst van de naam Kampong moeten we trouwens naar Maleisië. Het betekent zoiets als ‘een omheind erf’ of ‘een verzameling woningen die zichtbaar door een omheining bij elkaar horen’. Hier lees je er meer over:

Kampong Utrecht

Utrechtse mysteries: waar komt de naam Kampong vandaan?

Een paar weken terug was het groot feest bij de Utrechtse hockeyclub Kampong. De hockeymannen van Ka...

Utrecht in Zuid-Afrika

Utrecht Zuid Afrika
Afbeelding: Google Maps

Utrecht is uniek. Zo’n prachtig mooie, gezellige stad, daar kan er toch maar één van zijn, toch…? Fout! In het noorden van Suriname, vlakbij de plaats Wageningen (ja, echt), ligt een klein dorpje met de naam Lokono Shikuabana. Maarrr, dit dorpje heeft niet altijd zo geheten. Tot maart 2013 was de naam van dit kleine plaatsje namelijk Post Utrecht.

En dan is er dus nóg een Utrecht, in Zuid-Afrika om precies te zijn. Je vindt de Zuid-Afrikaanse plaats Utrecht aan de voet van de Balele Mountains in de provincie KwaZoeloe-Natal. Hier lees je meer:

Utrechtse mysteries: is er maar één Utrecht, of zijn er meer…?

Utrecht is uniek. Zo’n prachtig mooie, gezellige stad, daar kan er toch maar één van zijn, toch...? ...

 

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.