Bollendak in de spotlights: zo zag de lichtshow op het Stationsplein eruit
Het bollendak op Utrecht Centraal is van zichzelf al vrij bijzonder, maar sinds gisteren (woensdag 21 november) zul je als...
Dus jij vindt jezelf een echte Utrechter? Zo iemand die álles weet over de Domstad? Dan zullen er geen grote verrassingen staan in dit lijstje met Utrechtse bijnamen voor gebouwen, wijken en bewoners. Of zitten er stiekem toch een paar bijnamen tussen waar je nog nooit van gehoord hebt…? Lees snel verder om erachter te komen!
De Biertray, de Gátenkoas, het Hardebollendak: er kwamen heel wat suggesties binnen toen we jullie in 2018 vroegen om een bijnaam voor het nieuwe dak boven het Stationsplein te bedenken. Uiteindelijk kreeg ‘de Honingraat’ de meeste stemmen, maarre, die naam is niet echt blijven hangen. En dus houden we het gewoon bij de bijnaam die wél heel Utrecht gebruikt: het Bollendak.
Ze zijn 105 meter hoog, staan aan de Croeselaan en het hoofdkantoor van een grote bank is er in gevestigd. Rara wat zijn het? De twee Rabotorens, natuurlijk! De Utrechtse kantoortorens staan ook wel bekend als De Verrekijker en het is niet heel moeilijk om te raden waar die bijnaam vandaan komt.
Je kent hem wel: dat enorme gebouw aan het Moreelsepark in de vorm van – juist – een inktpot. Het is het hoofdkantoor van ProRail en met 22 miljoen (!) bakstenen het grootste bakstenen gebouw van Nederland. Het is tussen 1918 en 1921 gebouwd in opdracht van de NS en had oorspronkelijk de fantastische naam Hoofdadministratiegebouw III. Sinds het gebouw niet meer in gebruik van de NS is, is het officieel vernoemd naar de bijnaam die het al heel lang heeft: De Inktpot.
Hij is meer dan 200 jaar oud, het is met een lengte van vijf kilometer de langste straat van Nederland en hij is kaarsrecht. We hebben het natuurlijk over de Amsterdamsestraatweg. En ja, dat is best een lange straatnaam, dus zeggen wij Utrechters ook wel Straatweg of ASW om de bekende straat aan te duiden.
Natuurlijk zijn er ook voor Utrecht zelf heel wat bijnamen: Utca, 030, de Domstad, Utereg, Utje… En dan is er nog Leemput, de naam die Utrecht krijgt tijdens carnaval. Waarom? Dat lees je hier:
Dan nog even een paar bijnamen die we onszelf, inwoners van Utrecht, geven:
Ook Utrechtse wijken krijgen vaak een bijnaam. Zo heeft Kanaleneiland een tijdlang de bijnaam Rozeneiland gehad, omdat er veel rozenstruiken werden geplaatst in de wijk (die nu – helaas – bijna allemaal verdwenen zijn). Tegenwoordig wordt Kanaleneiland ook wel Knalland of K’eiland genoemd. En wat dacht je van Het luie end, de bijnaam voor het deel van de Gansstraat bij begraafplaats Soestbergen. ‘Aan de ene kant legge (liggen) ze, aan de andere kant zitten ze!’, werd er door Utrechters ook wel over dit buurtje gezegd. Aan de ene kant liggen ze dus op de begraafplaats en aan de andere kant zitten ze, omdat daar het (inmiddels gesloten) Pieter Baan Centrum gevestigd is.
Vroeger (lees: begin vorige eeuw) werden Utrechters, vooral in de oude volksbuurten, bijna altijd bij hun bijnaam genoemd. En die bijnamen waren vaak nogal hilarisch. We hebben zeven oude Utrechtse bijnamen én hun betekenis al eerder voor je op een rij gezet:
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Utrecht en blijf op de hoogte van alles over en rondom Utrecht.
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken
Topper
Topper
Topper