7 x waarom het vernieuwde Paardenveld méér dan leuk is

Door Sylvia Vos (Stadsblad Utrecht) 1 april 2017

Een grasveldje langs het water, hapje eten, drankje erbij en luisteren naar het rustgevende gekletter van de fontein. Het vernieuwde park Paardenveld en omgeving is hartstikke leuk en hier lees je waarom. 

<< < Pagina 7 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Tijdelijk chillen

Je hebt het van gekleurd hout en zeecontainers gemaakte gebouwtje natuurlijk wel zien staan op de hoek van Paardenveld, waar eerst een stadsstrand zou komen. Vandaag, zaterdag 1 april, gaat hier om 11.00 uur pop-uprestaurant Roost aan de Singel open. Waar wordt gebarbecued – op z’n Zuid-Afrikaans – en waar je lekker kunt chillen op het houten terras aan het water.

Roost aan de Singel bbq restaurants

Paardenveld 1, Utrecht

Bekijk meer:bbq restaurants

Roost Utrecht

Koffie plús

’s Ochtends even lekker wakker worden langs de Catharijnesingel met een bakkie koffie en heerlijke zoetigheden. Broodnodig zit net om de hoek vanaf Paardenveld, er zit namelijk ook een vestiging van de zaak op de Willemstraat. Een koffie plus lekkers is natuurlijk zo gehaald en meegenomen naar een bankje langs de Singel. En als we je één tip mogen geven voor die ‘plus’: probeer de zelfgemaakte Snickerskoek.

Foto: Broodnodig

Broodnodig – Willemstraat koffiebars

nu gesloten09:00 - 16:00

Willemstraat 55, Utrecht

Bekijk meer:koffiebars

Lunchen in het gras

Hou jij ook zo van sushi en kun jij niet wachten tot het sushifestival neerstrijkt op Lucasbolwerk? Weet dan dit: Suzi Sushi is onlangs verhuisd van de Willemstraat naar de Kroonstraat. En dat maakt lunchen langs de singel op een kleedje met versbereide sushi een hele makkelijke optie. De sushi is er to go, maar je kunt ook bij Suzi zelf gaan zitten voor een lunch of diner.

Foto: Facebook Buurtgroep Wijk C West Utrecht

Nieuw park

Donderdag 30 maart werd een pittige klus geklaard door Copijn Boomspecialisten. Drie gigabomen (een meter of 18 hoog en 12 ton zwaar) werden op een vrachtwagen ‘eventjes’ van Kanaleneiland naar Paardenveld gebracht om daar lekker verder te leven. Deze drie bomen zijn het begin van het nieuwe park Paardenveld. Zo komen er ook nog acht watercipressen aan de kant van Weerdsingel. Het duurt natuurlijk even voor alles weer groeit en bloeit, maar reken maar dat wandelen in park Paardenveld straks een lommerrijke wandeling is.

Vrijdag werd een start gemaakt met de aanleg van Park Paardenveld. Foto: Aneo Koning/Stadsblad Utrecht

Kletterend water

Gisteravond, vrijdag 31 maart, werd de nieuwe fontein in de Catharijnesingel in de bocht van Paardenveld voor het eerst aangezet. Gezellig, dat kletterende water. En dat is mogelijk geworden dankzij buurtbewoners. Want zij kwamen met het idee van een fontein in ‘hun’ water. Zij hadden eerder al een andere fontein voor elkaar gekregen in de singel, vlakbij de Bleekstraat. De nieuwste fontein is trouwens met palen omgeven in het water, zodat je er met je bootje niet per ongeluk tegenaan kunt varen. Handig!

‘Goedkoop’ parkeren

Een van de goedkoopste parkeergarages van Utrecht, dat is dus Parkeergarage Paardenveld met 2,60 euro per 65 minuten. Niet dat met de auto naar de binnenstad komen om het nieuwe Park Paardenveld te bewonderen nou zo’n aanrader is, maar als je tóch met de auto komt, parkeer dan daar!

Foto: Parkeergarage Paardenveld

Intrigerende geschiedenis

We móeten er wel even bij stilstaan, de naam Paardenveld. Als je hier gaat recreëren – en je weet nu waarom je dat inderdaad gewoon móet doen binnenkort – dan wil je toch op z’n minst weten waar de naam vandaan komt.

De paardenmarkt werd in de 16e eeuw gehouden op Vredenburg, maar omdat daar een dwangburcht gebouwd werd, moest de markt verkassen. Naar het huidige Paardenveld dus, wat toen nog de Sint Jacobskamp heette. Het kreeg toen als vanzelf de naam Paardenveld. En ook al ging de markt na verloop van tijd weer terug naar Vredenburg, de naam bleef.

Wist je trouwens dat er ook ooit twee molens stonden op de stadswal aan het Paardenveld? ‘Rijn en Son’ en ‘De Meijboom’ geheten. Er stond ooit een veilinggebouw voor groenten. En: er stond ook een galg. Er zijn dus ook wat mensen die het wat minder gezellig gehad hebben op die locatie. Niet te lang bij stilstaan maar, gewoon lekker genieten van wat nu is. Een hele fraaie, leuke nieuwe hotspot in de stad.

Afbeelding van Paardenveld uit 1745, links molen De Meiboom (in aanbouw), in het midden het schavot met galg en daarachter de Jacobikerk en rechts molen Rijn en Zon.
Foto: Beijer, J. de / Philips, J.C. / Utrechts Archief / 135825
<< < Pagina 7 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶