5 x dingen die je gratis of met korting kunt doen in Utrecht met je U-pas
Het leven wordt steeds duurder. Vooral mensen met een uitkering komen lastig rond. Voor die mensen bestaat al jaren de…
Voor de ene Utrechter kan het niet hard en kleurrijk genoeg zijn, voor de ander kan het niet snel genoeg stoppen: vuurwerk. Wat mag wel en en wat mag niet? In dit artikel lees je alles over vuurwerk in Utrecht.
Of je nu van vuurwerk houdt of niet, er zijn regels waaraan je je moet houden. Zo is het nu nog niet toegestaan om vuurwerk af te steken. Toch wordt er soms geknald in delen van Utrecht, maar wat kan je er tegen doen?
Een woordvoerder van de politie geeft anwoord: “Als je overlast ervaart van vuurwerk kun je dat doorgeven aan de gemeente via een meldingsformulier. Je kunt tijdens kantooruren ook bellen naar de gemeente. Buiten kantooruren kun je het nummer 0900-8844 bellen, dan kom je bij de politie uit van jouw stad. Als er veel meldingen gedaan worden in een bepaalde wijk, dan kan de politie meer gaan surveilleren. Of dat ook gebeurt is wel afhankelijk van hoe druk de agenten zijn met andere werkzaamheden.”
Nu mag je nog geen vuurwerk afsteken, maar wanneer mag dat dan wel in Utrecht? Dat is voor heel Nederland hetzelfde: vanaf 31 december mag je tussen 18.00 uur en 2.00 uur op 1 januari vuurwerk afsteken.
Er zijn twaalf gemeenten in Nederland waar een algeheel vuurwerkverbod geldt. Daar mogen de inwoners dus niet zelf vuurwerk afsteken. Het gaat om de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug. In Utrecht mag je nog wel vuurwerk afsteken, maar ook niet overal. Welke regels daarvoor gelden, lees je op de volgende pagina.
Sinds een aantal jaar is het voor gemeenten mogelijk om vuurwerkvrije zones in te stellen. Dat zijn gebieden waar dan geen vuurwerk afgestoken mag worden. Denk daarbij aan gebieden rond ziekenhuizen, kinderboerderijen of winkelcentra. Gebieden waar je sowieso geen vuurwerk mag afsteken zijn stations, begraafplaatsen, natuurgebieden en parken.
Ook in Utrecht zijn er vuurwerkvrije zones te vinden. Hier vind je alle vuurwerkvrije zones in utrecht, per wijk. Wil je zelf een vuurwerkvrije zone aanvragen? Dat is helaas nog niet mogelijk in Utrecht, alleen de gemeente kan die zones instellen. Kijk hier voor meer informatie.
De stad in Nederland met de meeste vuurwerkvrije zones is Den Haag. In de Hofstad zijn er 53 gebieden waar geen vuurwerk afgestoken mag worden.
In Utrecht mag je dus nog gewoon vuurwerk afsteken. Maar waar koop je dat eigenlijk?
In Nederland gelden er strenge regels voor het opslaan en verkopen van vuurwerk. Daarom zijn er maar enkele locaties in Utrecht waar je vuurwerk kan kopen. Onder andere bij deze zaken:
Goed om te weten, in Nederland zijn er drie categorieën vuurwerk: F1, F2 en F3. De laatste categorie is verboden in ons land. Onder F3-vuurwerk vallen bijvoorbeeld lawinepijlen, Chinese matten en Romeinse kaarsen.
Vuurwerk in de categorie F2 is wel toegestaan om af te steken. Denk hierbij aan siervuurwerk en cakeboxen. De leeftijdsgrens om dit vuurwerk te kopen is 16 jaar.
F1-vuurwerk is voor iedereen. Dat mag je zowel binnen- als buitenshuis afsteken. Denk daarbij aan sterretjes, knalerwten en trekrotjes. De leeftijdsgrens om F1-vuurwerk te kopen is 12 jaar.
In 2021 gold een landelijk verbod om vuurwerk af te steken. Dat was om de druk op de ziekenhuizen te verlichten omdat ze het al erg druk hadden in verband met de coronapandemie. Dit jaar mag er wel weer geknald worden, maar niemand wil in het ziekenhuis belanden op nieuwjaarsdag, toch? Daarom enkele tips van de brandweer om vuurwerk veilig af te steken:
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Utrecht en blijf op de hoogte van alles over en rondom Utrecht.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken