Vliegen met een drone boven Utrecht: dit zijn de regels

Door Anne-Meike van den Berg 9 augustus 2018

Drone-vliegtuigjes veroveren zo langzamerhand de wereld. Steeds meer mensen hebben er eentje thuis en wij snappen wel waarom, want je kunt er prachtige beelden mee maken. Maar hoe zit het nou precies met de regelgeving? Mag je zomaar met een drone vliegen boven Utrecht? We zochten het voor je uit!

Voor je plezier

Foto’s en video-opnames maken met je drone, dat doe je voor je plezier. Duh! Maar, let op: je mág het ook alleen maar voor je plezier doen. Maak je bijvoorbeeld opnames voor een televisie-spotje, of wil je die ene mooie drone-foto verkopen, dan heb je een commercieel doel. Hiervoor gelden weer heel andere (strengere!) regels. We gaan er in dit artikel even vanuit dat je inderdaad een hobby-vlieger bent.

Dit is misschien wel de bekendste drone-video van Utrecht. (Tekst loopt door onder de video!)

De regels

Ga je met je drone op pad in Utrecht, dan zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden. We hebben de belangrijkste onder elkaar gezet:

  • Vlieg alleen bij daglicht;
  • Vlieg niet hoger dan 120 meter;
  • Houd zeker 50 meter afstand van mensen, dieren, gebouwen, wegen, spoorlijnen en industrie- en havengebieden;
  • Verleen altijd voorrang aan vliegtuigen, helikopters, zweeftoestellen, vrije ballonnen (een luchtballon, bijvoorbeeld) en luchtschepen;
  • Zorg dat je altijd controle hebt over je drone en dat je deze ook altijd kunt zien.

No-fly zone in Utrecht

Dan zijn er nog een aantal no-fly zones in Nederland, gebieden waar je dus helemaal niet mag vliegen met je drone. In Utrecht vind je zo’n no-fly zone rondom het Universitair Medisch Centrum op de Uithof. Waarom je hier niet mag vliegen? Omdat er trauma-helikopters laag over kunnen vliegen. In een straal van drie kilometer rondom het ziekenhuis is het daarom verboden voor drones.

Er kunnen ook tijdelijke no-fly zones ingesteld worden. Check daarom voordat je erop uit gaat met je drone, altijd even dit kaartje.

Lees ook:

Sneeuw Utrecht singel

Moet je zien: dronevideo van Utrecht in de sneeuw

Afgelopen weekend was het eindelijk zover: sneeuw in Utrecht! Iedereen trok er massaal op uit om te ...

Meer over

Gemeente

adv.