Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tof: in de rest van de provincie Utrecht komen ook plantjes op de daken van bushokjes

Door Bonnie Dekkers 28 november 2019

Ze zijn eigenlijk niet te missen: de plantjes op de daken van bushokjes in de stad. De sedumplanten op de daken zijn goed voor de met uitsterven bedreigde honingbijen (en volgens ons staat het ook nog eens heel leuk!). In Utrecht stad zijn al zo’n 300 bushokjes voorzien van zo’n bijzonder dak. Ongeveer 200 bushokjes in de rest van de provincie zijn aan vervanging toe en worden daarom in 2020 ook groene bushokjes. 

Sedumdaken en led-verlichting

Voor de provincie Utrecht is duurzaamheid erg belangrijk en daarom komt er, naast daken met sedumplantjes, ook energiezuinige led-verlichting in de hokjes te hangen. De provincie wil dat er bij elk bushokje een bankje, prullenbak, informatiepaneel voor reisinformatie, zonnepanelen en sedumdaken aanwezig zijn. Het zal dan gaan om hokjes waar gemiddeld vijf of meer mensen per dag instappen.

Al 300 daken in Utrecht stad

In de stad zelf staan al langere tijd groene en duurzame bushokjes. In april werd het eerste groene bushokje geopend door wethouder Kees Diepeveen. Inmiddels zijn er al zo’n 300 exemplaren die allemaal voorzien zijn van plantjes en zonnepanelen op het dak, led-verlichting en bankjes van bamboe.

Naar verwachting worden de bushokjes in de provincie vanaf volgend jaar zomer vervangen. De provincie hoopt voor 1 januari 2021 alle nieuwe bushokjes te hebben geplaatst.

Bron: AD Utrechts Dagblad

Lees ook:

vredenburg bus Utrecht

Busreizigers, opgelet! Er komt een nieuwe dienstregeling van U-OV

Reis jij regelmatig met de bus? Dan is het binnenkort opletten geblazen. Vanaf zondag 15 december za...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.