Tel uit je winst: je kunt geld verdienen met stemmen tellen tijdens de verkiezingen

Door Janine Guijt 7 januari 2018

Natuurlijk ga jij 21 maart naar een stembureau om te stemmen voor de Utrechtse gemeenteraad. Maar je kunt er ook een dag(deel) bivakkeren om geld te verdienen. Hoe? Door voorzitter, lid of teller te worden.

De gemeente is voor 21 maart op zoek naar stembureauleden, voorzitters en tellers die zorgen dat de boel bij de stembureaus zo soepel mogelijk verloopt. Als voorzitter of stembureaulid controleer je de passen, help je mensen met stemmen en controleer je of alles volgens de regels verloopt. Wat een teller doet laat zich natuurlijk raden.

Enthousiaste Utrechters gezocht

Goed, wie zoekt de gemeente dan precies? ‘Enthousiaste mensen die 18 jaar of ouder zijn op 21 maart 2018. U kunt tegen stress, bent representatief en behulpzaam’, lezen we op de site van de gemeente Utrecht. ‘Ook bent u nauwkeurig, u kunt in teamverband werken en u bent lichamelijk in staat om veel uren achter elkaar te werken. U moet Nederlands kunnen spreken en schrijven.’

Wat schuift dat?

De gemeente snapt ook wel dat voor niets de zon onder gaat en daarom krijg je een vergoeding voor het werken bij de stembureaus. Als voorzitter krijg je €210,-, maar dan moet je wel om 6.45 uur aanwezig zijn en blijven tot de stemmen zijn geteld. Hetzelfde geldt voor een stembureaulid, maar hij of zij krijgt €180,-. Als stemmenteller hoef je pas om 20.45 uur op te komen dagen (en blijf je totdat de stemmen zijn geteld). Je krijgt een vergoeding van €40,-. Aanmelden kan hier.

Meer over

Gemeente

adv.