Tel uit je winst: je kunt geld verdienen met stemmen tellen tijdens de provinciale verkiezingen in Utrecht

Door Janine Guijt 10 januari 2019

Op 20 maart 2019 zijn de provinciale statenverkiezing en de waterschapsverkiezingen. Natuurlijk ga jij naar het stembureau om te stemmen (toch?), maar je kunt er ook een dag(deel) bivakkeren om geld te verdienen. Hoe? Door voorzitter, lid of teller te worden.

De gemeente is voor 20 maart op zoek naar stembureauleden, voorzitters en tellers die ervoor zorgen dat de boel bij de stembureaus zo soepel mogelijk verloopt. Als voorzitter of stembureaulid controleer je de passen, help je mensen met stemmen en controleer je of alles volgens de regels verloopt. Wat een teller doet laat zich natuurlijk raden.

Zelf kiezen

Bij je aanmelding kun je zelf kiezen bij welk stembureau je wilt helpen. Je kunt dus kiezen voor een stembureau bij jou in de buurt, of juist op een andere locatie. Heb je al eens eerder meegeholpen op een stembureau? Dan ontvang je via de gemeente Utrecht een uitnodiging per mail. Bij je aanmelding kun je ook gelijk aangeven of je ook wilt helpen op 23 mei, tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Wat schuift dat?

De gemeente snapt ook wel dat voor niets de zon opkomt en daarom krijg je een vergoeding voor het werken bij de stembureaus. Als voorzitter krijg je €210,-, maar dan moet je wel ’s morgens vroeg aanwezig zijn en blijven tot de stemmen zijn geteld. Hetzelfde geldt voor een stembureaulid, maar hij of zij krijgt €180,-. Als stemmenteller hoef je pas ’s avonds op te komen dagen (en blijf je totdat de stemmen zijn geteld). Je krijgt een vergoeding van €40,-. Aanmelden kan hier.

Meer over

Gemeente

adv.