Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Snelheidsduivels, opgelet! Handhavers met lasergun binnenkort op pad in Utrecht

Door Pauline Dons 28 november 2019

Rijd jij nog weleens te hard? Dan is het binnenkort helemaal oppassen geblazen! Gemeente Utrecht wil namelijk een proef doen door gemeentelijke handhavers in te zetten in het verkeer. Tijdens de proef zouden ze snelheidscontroles moeten houden met laserguns en rijden door rood licht beboeten. CDA-kamerlid Chris van Dam roept de regering op om naar de mogelijkheden van de proef te kijken.

Takenpakket

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn gemeentelijk ambtenaren en anders dan politieagenten die vanuit het rijk worden betaald. Het takenpakket van de handhavers bestaat tot nu toe alleen uit controle op gemeentelijke taken en ze houden zich bijvoorbeeld bezig met parkeerbelasting of huisvuil. Handhavers zijn ook belangrijk voor de openbare orde en gaan soms samen met politiemensen op pad, bijvoorbeeld in de binnenstad tijdens uitgaansavonden.

Inzet van handhavers

De inzet van handhavers in het verkeer kan een oplossing zijn voor het tekort aan politiemensen in de stad. De verkeerstaken kunnen zij dan overlaten aan de gemeentelijk handhavers. Burgemeester Jan van Zanen omarmt het initiatief en maakte twee dagen geleden ook bekend dat twee van de drie politiebureaus in de stad vaker dicht gaan en dat er minder agenten worden ingezet bij wedstrijden van FC Utrecht, vanwege het tekort aan agenten. Dit zou volgens hem een goede oplossing zijn.

Voordat gemeentelijke handhavers in het verkeer worden ingezet, moeten zij wel een opleiding volgen. De gemeente hoopt dat boa’s voor de zomer al met een lasergun op pad kunnen.

Bron: AD Utrechts Nieuwsblad

Lees ook:

Auto rijden snelweg

De verkeersboetes gaan omhoog: dit betaal je in 2020 voor overtredingen

De hoogte van de verkeersboetes in 2020 is bekend. Dat publiceerde de website VerzekerUzelf op basis...

5 x verkeersboetes voor fietsers in Utrecht die niet misselijk zijn

Mag je autorijden met een hond los naast je?

adv.