Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Samenwonen met vrienden? Als het aan de gemeente Utrecht ligt wordt dat makkelijker

Door Bonnie Dekkers 21 september 2020

Heb je de serie Friends gezien en zou jij best willen wonen zoals Chandler en Joey of Rachel en Monica? Dus: samenwonen met vrienden? Het zou zomaar kunnen gebeuren, de gemeente wil namelijk dat het in de toekomst makkelijker wordt voor vrienden om samen een woning te huren. 

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat er een jonge doelgroep in Utrecht is die zogenaamde ‘friendswoningen’ best ziet zitten. De woonvorm is afgeleid van de – hoe kan het ook anders – populaire tv-serie Friends. In de serie delen single twintigers een appartement in New York, omdat de huur- en koopprijzen in de stad erg hoog zijn. Mocht je nu denken: wat wordt er precies met een friendswoning bedoeld? De gemeente ziet dit als een ‘zelfstandige woning, waarin meerdere personen van achttien jaar en ouder wonen zonder relationele band, en daarbij gebruik maken van gedeelde voorzieningen, zoals keuken, toilet en badkamer.’

Lagere kosten en voorkomen vereenzaming

De huurprijzen in Utrecht blijven stijgen en voor alleenstaanden wordt het steeds moeilijker om een (betaalbare) woning te vinden. Het voordeel van zo’n gedeelde woning zit hem niet alleen in het delen van de kosten: “Naast het faciliteren van de vraag naar woonruimte hopen wij hiermee ook een bijdrage te leveren aan het terugdringen of voorkomen van vereenzaming in de stad. Het samen delen van een woning kan immers voorkomen dat iemand in een sociaal isolement verkeert”, laat het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad weten.

Nieuwbouwplannen

Bij toekomstige plannen voor nieuwbouwwoningen wil de gemeente mede inzetten op woningen waar vrienden samen kunnen wonen. Hiervoor hebben huurders wel een zogenoemde omzettingsvergunning nodig. Om studenten en woningdelers tegemoet te komen, heeft de gemeenteraad eerder al besloten die kosten te verlagen van 241 euro naar 120 euro per vierkante meter.

Bron: AD Utrechts Nieuwsblad

Lees ook:

Deze Utrechtse huizen staan al anderhalf jaar (of langer) te koop

Ben je op zoek naar een huis? Dan ben je niet de enige: in Utrecht zijn zo'n 39000 huizenzoekers en ...

Nieuwe wijken, hoge woontorens en meer: zo ziet Utrecht eruit in 2025

Binnenkijken bij Pim en Richard op de 27e etage van woontoren de SYP: ‘Met hoogtevrees is dit écht hoog’

Woningwaarde hoger dan ooit: dit is de WOZ-waarde in Utrecht

Grootste landelijke huurstijging in 6 jaar: zo staat het ervoor met de Utrechtse huurprijzen

adv.