Nieuwe wijken, hoge woontorens en meer: zo ziet Utrecht eruit in 2025
Het is je vast niet ontgaan: de Utrechtse singel is sinds vorige week weer rond! En daarmee kan Utrecht een...
Nu wonen er ongeveer 350.000 mensen in Utrecht, maar de verwachting is dat dat er over twintig jaar zo’n 455.000 zijn. De (lokale) politiek moet dus vooruitdenken, want al die mensen moeten hier straks kunnen wonen en leven. Daarom presenteerde wethouder Klaas Verschuure vrijdagmorgen 22 januari een conceptplan waarin staat wat erin ons stadsie moet gebeuren om die groei aan te kunnen. Dit staat er in:
Het historische karakter van onze stad blijft de basis. “De stad beschikt over uniek cultureel erfgoed, waar de Utrechters trots op zijn; de gemeente wil dat koesteren”, staat er in het plan. De Hollandse Waterlinie moet de nieuwe stadswal worden. Bovendien komen er meer stadsiconen waar je Utrecht aan herkent, zoals de Dom die functie nu heeft.
We weten het allemaal: Utrecht kampt – net als veel andere gemeenten in Nederland – met een woningtekort. Daarom wil de gemeente dat onze stad er tot 2040 nog 60.000 woningen bij krijgt. Waar die huizen moeten komen? “Als het gaat om wonen en ruimtelijke ontwikkeling, dan kiezen we voor binnenstedelijke ontwikkeling zoals in de Merwedekanaalzone, rond het stationsgebied, het Wisselspoorkwartier en de Cartesiusdriehoek. En niet te vergeten Leidsche Rijn, waar we nog steeds volop bouwen.”
Een inclusieve stad
De gemeente wil ook dat wijken meer gemengd worden, omdat dit bijdraagt aan een inclusieve stad. “We zorgen voor een betere verdeling en kwaliteit in het aanbod van woningen. Huurwoningen naast koopwoningen. Dure woningen naast goedkope woningen.”
De gemeente vindt het belangrijk dat er een goede balans is tussen woningen en natuur. Groen en water uit het verleden zijn daarvoor de basis, “maar er komt ook groen bij in de straten en we leggen nieuwe parken aan.” In trambanen laat de gemeente gras groeien en rondom de stad komen nieuwe natuurplekken waar je als inwoner van Utrecht makkelijk kunt komen.
De binnenstad van Utrecht blijft het hart van de stad, maar daarnaast komen er andere stadscentra bij. Die centra heten ‘knooppunten’. Een knooppunt is een plaats waar veel wegen en lijnen van het openbaar vervoer bij elkaar komen. Het is ook een plek waar we meer bouwen voor woningen, voorzieningen, kantoren, zorg. Op de volgende plekken komen knooppunten:
Deze nieuwe centra moeten bijdragen aan Utrecht als tienminutenstad: het is de bedoeling dat je in de Domstad binnen tien minuten bij alle belangrijke voorzieningen kunt zijn, zoals openbaar vervoer, winkels, scholen, culturele instellingen enzovoorts.
Rondom de stad komt ‘een ring van ov’. Via die ring kunnen Utrechters en bezoekers straks snel en prettig reizen. Reizen via Utrecht Centraal is dan niet altijd meer nodig.
Er komt een netwerk dat alle knooppunten met elkaar verbindt. Op die knooppunten moet je straks makkelijk kunnen overstappen op andere vervoersmiddelen, bijvoorbeeld een deelauto of – fiets. “Snelle en prettige bussen, trams en treinen verbinden de regio en de rest van Nederland met het nationale knooppunt Utrecht Centraal.”
De komende jaren gaan we als Utrechters meer zonne-energie, windenergie, aardwarmte en warmte die bij bedrijven overblijft gebruiken. Woningen en gebouwen krijgen op een andere manier warmte, waardoor geen aardgas meer nodig is.
Polder Rijnenburg wordt tot 2035 gebruikt om energie op te wekken en voor sport, recreatie en natuur. “Als er mogelijk na 2035 woningen gebouwd worden, wordt het een duurzame wijk. Een wijk waar dan ook werk sport, cultuur en recreatie een plaats in krijgt.”
Of dit alles is? Zeker niet, het totale plan bevat 200 pagina’s. Er is ook een samenvatting van de RSU, die kun je hier lezen. Inwoners van Utrecht kunnen tot 10 maart 2021 reageren op het concept. In het voorjaar beslist het college over de definitieve versie van de RSU2040.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Utrecht en blijf op de hoogte van alles over en rondom Utrecht.
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken