Mag dat, zomaar ergens een poster plakken in Utrecht?

Door Janine Guijt 11 oktober 2018

Je organiseert een evenement en wilt daar aandacht voor. Dan kan je natuurlijk indebuurt tippen of je plakt posters op plekken in de stad waar veel mensen komen. Op die manier zien een hoop mensen jouw affiche. Maar mag dat wel zomaar in Utrecht?

Plakken en kladden

Om erachter te komen of dat is toegestaan, kijken we in de Algemene Plaatselijke Verordening. Hierin staan alle regels die gelden in Utrecht en dus ook de voorschriften over het plakken van posters. Onder artikel 122 vinden we de normen over ‘plakken en kladden’.

Plakplekken

Dan zien we dat het verboden is om een aanplakbiljet of afbeelding ergens neer te hangen. Dus nee, zomaar ergens een poster plakken mag niet in Utrecht. Er zijn wel uitzonderingen. In de stad staan namelijk ‘aanplakborden’, waar iedereen iets mag plaatsen. Je vindt die borden bijvoorbeeld in de Breedstraat (tussen nummer 150 en 151) en op de Amsterdamsestraatweg (vlakbij het spoorviaduct). Een volledig overzicht van alle aanplakborden vind je hier. Op deze speciale borden mag je overigens alleen posters met een politieke of maatschappelijke boodschap hangen. De vrije plakplaatsen zijn niet bedoeld voor commerciële reclame. Plak je een poster dat actief een product of evenement aanprijst, dan kun je daarvoor een boete krijgen.

Verder mag je natuurlijk wel gewoon een poster hangen aan je eigen raam of bijvoorbeeld op een winkelpand als je toestemming hebt van de eigenaar.

Mag dat: een parkeerplaats maken van je voortuin?

Er is niets zo irritant als geen parkeerplaats vinden in de buurt van je huis. Wat zeggen we: we vin...

 

Meer over

Gemeente

adv.