Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat, je huis verhuren aan studenten in Utrecht?

Door Janine Guijt 13 augustus 2020

Stel je voor, je wilt de komende jaren in het buitenland wonen. Of je hebt veel geld en wilt het investeren in een extra woning. Dan kan het slim zijn om je stulpje te verhuren. In Utrecht zijn er bovendien zát studenten die staan te springen om een plekje. Maar mag je zomaar kamers verhuren?

Nou nee, niet zomaar. In Utrecht zijn er allerlei regels voor het verhuren van je woning: je hebt bijvoorbeeld een omzettingsvergunning nodig. Daarnaast zul je in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig hebben, omdat je waarschijnlijk gaat afwijken van het bestemmingsplan.

Vergunning

Zo’n omzettingsvergunning krijg je overigens niet zomaar. Je huis moet voldoen aan ‘de normen voor luchtgeluidsisolatie voor woningscheidende constructies gebruiksruimten’. Herrie-proof en geen badkamer in de keuken, zeg maar. Verder moet de ruimte per bewoner minimaal 24 vierkante meter groot zijn.

Daarnaast doet de gemeente een leefbaarheidstoets als je een vergunning aanvraagt. Daarbij kijken ze bijvoorbeeld naar of er in de buurt vaak geluidsoverlast is en hoeveel studentenkamers er al in de buurt zijn.

Dit zijn de uitzonderingen

Er zijn een paar uitzonderingen. Wil je als hospita kamers verhuren aan studenten? Dat mag. Je moet dan wel zelf permanent in het huis wonen en je mag maximaal twee kamers verhuren. De vergunning is in de meeste gevallen ook niet nodig voor woongroepen.

Meer hierover lees je op de site van de Gemeente Utrecht.

Verhuren via Airbnb

Wil je je huis tijdelijk verhuren via een platform als Airbnb? Daar zijn weer andere regels over. Onlangs werd bekend dat huiseigenaren in ieder geval tot 1 januari 2021 een vergunning moeten aanvragen als ze hun woning tijdelijk willen verhuren.

Lees ook:

Mag dat: bramen plukken in Utrecht?

Het is bramentijd en dat betekent dat de bramenstruiken weer vol hangen. In Utrecht spotten wij stru...

Extra warm door gebrek aan groen in Utrecht: dit is hoeveel bomen er in jouw wijk staan

Handig kaartje: hier in Utrecht vind je het dichtstbijzijnde kraanwatertappunt

Wel of geen mondkapje op in de Utrechtse binnenstad? ‘De kans is aanwezig’

Gemeente Utrecht wil de vindbaarheid van openbare toiletten in de stad verbeteren

Mag dat: een frisse duik nemen vanaf een brug in Utrecht?

 

Meer over

Gemeente

adv.