Extra benzinekosten, hogere prijzen in de supermarkt, stijgende energierekeningen; veel Utrechters merken de inflatie in hun portemonnee. Sommigen krijgen misschien wel te maken met betalingsachterstanden of zelfs schulden. Jij ook? Bekijk hier waar in Utrecht je kunt aankloppen als je krap bij kas zit.
Wel een betalingsachterstand, nog geen schulden
Niet iedereen die betalingsachterstanden heeft, heeft direct schulden. Maar het is wel belangrijk om snel een overzicht te maken van financiën, vertelt Gabriëlla Bettonvilla van het Nibud. “Het is voor de hand liggend, maar mensen vergeten vaak dat een financieel gezonde situatie start met een handig overzicht. Wat komt er per maand binnen, wat gaat eruit. Pas na het maken van een overzicht zie je verborgen uitgaven. Misschien koop je vaak koffie to go of heb je abonnementen bij een Utrechtse sportschool die je niet gebruikt.” Vaak kun je ook een betalingsregeling treffen met een bedrijf waar je een betalingsachterstand hebt.
Op de website van Nibud staat veel info voor Utrechters die betalingsachterstanden hebben, maar dit (grotendeels) zelf willen oplossen. Een voorbeeld daarvan is een aflosplan, dat gemaakt wordt op basis van jouw uitgaven.
Wat is het Nibud ook alweer?
Nibud staat voor ‘Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting’. Het is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum dat zich focust op huishoudfinanciën. De medewerkers van Nibud geven advies aan zowel bedrijven, overheden als inwoners zelf.
Foto: Pexels
Advertentie wordt geladen…
Hulp van de gemeente
Gaat het niet meer om alleen een betalingsachterstand, maar heb je daadwerkelijk schulden? Dan kun je bij de gemeente Utrecht aankloppen. “De gemeente heeft een zorgplicht, wat inhoudt dat ze bij schulden moeten helpen”, verklaart Gabriëlla. “Het verschilt per gemeente hoe dit wordt aangepakt. In sommige gemeenten word je gekoppeld aan een budgetcoach, bij andere gemeenten zijn er sociaal raadslieden.”
Hulp via het buurtteam: samen met jou kijken de experts van het buurtteam welke oplossing het beste bij jouw situatie past. Heb je schulden? Dan regelen zij dat je hulp krijgt van de gemeente. Hier vind je een buurtteam bij jou in de buurt
Hulp via de gemeente: Utrechters die kampen met betalingsproblemen en schulden kunnen via dit formulier ook direct contact opnemen met de gemeente voor hulp. Op de deze pagina lees je alles over de regelingen bij schulden van de gemeente Utrecht.
“We merken bij het Nibud wel dat de toestroom van mensen die bij de gemeente aanklopt groot is, dus er wordt per Utrechter gekeken of diegene in aanmerking komt voor hulp”, adus Gabriëlla.
Signaleringsplicht vanuit de gemeente
De gemeente heeft sinds 1 januari 2021 een signaleringsplicht. Dat houdt in dat de gemeente een seintje krijgt wanneer je een betalingsachterstand hebt bij de zorgverzekeraar, huurbaas, het waternet, elektriciteitsbedrijf of gasleverancier. Gemeente Utrecht neemt vervolgens contact met jou op en bespreekt je opties om (verdere) schulden te voorkomen.
Foto: indebuurt Utrecht
Advertentie wordt geladen…
Maatschappelijk werkers
Wil je liever niet met de gemeente in gesprek, maar heb je wel hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met een maatschappelijk werker. In de Domstad kun je denken aan Armoedecoalitie Utrecht. Zij kijken bijvoorbeeld of je in aanmerking komt voor de voedselbank en maken samen met jou een overzicht van lokale instanties die je helpen.
Foto: Pixabay
Advertentie wordt geladen…
Juridisch loket
Ook het juridisch loket kan je helpen als je betalingsproblemen hebt. Je vindt het juridisch loket in Utrecht aan de Catharijnesingel 55. Het juridisch loket geeft aan alle Utrechters gratis advies.
Voorbeeldbrieven
Als je nog niet veel schulden hebt, maar wel wat ondersteuning kan gebruiken, kun je op de website van het juridisch loket veel informatie vinden. Hier staan onder andere voorbeeldbrieven die je naar instanties kan sturen om een betalingsregeling aan te vragen.
Foto: Google Street View
Advertentie wordt geladen…
Aanbod van andere organisaties
U Centraal is een welzijnsorganisatie in de stad en regio Utrecht. Beroepskrachten en vrijwilligers bieden informatie, advies, contact en praktische hulp. Dit doen zij over onder andere financiën. Zij organiseren bijeenkomsten over levensgebeurtenissen en cursussen. Ook voedt U Centraal lokale hulpverleners met expertise rond een aantal thema’s.
Geldwijzer030 is een website van U Centraal die inwoners de weg wijst naar informatie en hulp bij geldzaken en schulden.
SchuldHulpMaatje is een vrijwilligersorganisatie waar inwoners terecht kunnen voor hulp bij schulden van een schuldhulpmaatje.
SchuldHulpMaatje Jong is een vrijwilligersorganisatie waar jongeren in Utrecht hulp kunnen krijgen van speciale ‘jongerenmaatjes’.
Advertentie wordt geladen…
Lees ook:
Wespen in Utrecht: alles over de bestrijding en wat je wel en juist niet moet doen
Het is hartje zomer in Utrecht! Dat betekent veel barbecues, evenementen en… wespen. Op dat laatste zit je misschien niet…