Huisfeestje organiseren in Utrecht? Dit zijn de do’s en don’ts

Door Laura Heemskerk 11 april 2019

Een huisfeest hebben we op z’n tijd allemaal wel eens. Soms gepland, soms per ongeluk, maar het kan in beide gevallen tot flink wat irritatie leiden van buurtbewoners. Daarom hebben wij het helemaal uitgeplozen: wat zijn de do’s en don’ts tijdens een huisfeestje in Utrecht? 

Pagina 1 / 4
⟵ swipe swipe ⟶

Wat mag?

Wat wel en niet mag is heel afhankelijk van de aard van je feestje. Hoe veel mensen komen er? Is het binnen of buiten? Schenk je (zwak-)alcoholische dranken? Via deze handige checklist van de gemeente kun je precies zien of je een vergunning kunt aanvragen. Het lijkt misschien wat overdreven, maar zou heel vervelend zijn als je feest na een uurtje of twee wordt afgelast, toch? Ook vind je op de site allerlei nuttige informatie om je huisfeest zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dan kan jij je focussen op dansen, drinken en genieten!

Meld het feestje!

Naast alle logische maatregelen die je moet nemen voor een huisfeest (genoeg bier, een goede afspeellijst/DJ, etc…), is er ook nog een aantal andere dingen waar je rekening mee kunt houden. Verwacht je meer dan vijftig mensen? Meld je feestje dan even bij de politie. Zij weten dan dat er iets aan de hand is en kunnen hier rekening mee houden. Ze kunnen je zelfs nog andere tips geven over bijvoorbeeld geluidszaken. Als je niet wilt dat je feestje een soort Project X Utrecht wordt, is het ook verstandig om de politie van te voren een beetje op de hoogte te stellen.

Beter een goede buur…

Dongen, N. van / collectie het Utrechts Archief / 401408

Een ander lastig puntje is vaak geluidsoverlast. Volgens de politie is er sprake van geluidsoverlast als ”… u last hebt van geluid dat door anderen wordt veroorzaakt”. Aangezien we in Utrecht bijna allemaal dicht op elkaar wonen, is deze grens al snel bereikt. Om te voorkomen dat je buren boos de politie bellen,  kan het helpen om ze van te voren in te lichten. Zo voorkom je, als het goed is, dat de buren al na een kwartiertje boos voor je deur staan. Nog leuker, nodig ze uit en misschien drinken ze zelfs een biertje mee!

Verder lezen

Alcohol drinken op straat, wat zijn de regels?

Vlak voordat je de kroeg induikt, snel nog even je biertje leegdrinken. Een welbekend BVO'tje (biert...

Een feestje geven in het park, mag dat?

Yes, lekker weer betekent barbecueën in het park! Mag dat wel?

Pagina 1 / 4
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.