Goed om te weten: hier in Utrecht kun je terecht voor hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

De onthullingen van vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland kunnen een trigger zijn voor mensen die ook aangrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Waar kun je als Utrechter terecht voor hulp of vragen? Hier vind je contactgegevens van hulpinstanties.

Bel in een noodgeval altijd 112.

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Gedrag of toenaderingen die seksueel van aard zijn en de grenzen van iemand overschrijden, stelt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Eén van de partijen stemt dan niet in met de uitlatingen of handelingen van de ander. Dit kan fysiek zijn, maar ook verbaal.

Slachtofferhulp

Aan de Moeder Teresalaan 100 vind je de Utrechtse vestiging van Slachtofferhulp Nederland. Hier kun je terecht voor emotionele steun, hulp in een strafproces en ondersteuning bij het vergoed krijgen van schade na een ingrijpende gebeurtenis. Zo ook bij seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze hulp is altijd gratis.

Als je dat wil, kun je een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met een hulpverlener, maar je kunt ook bellen, chatten of mailen. Dit mag je altijd doen: als je vragen hebt of behoefte hebt aan een luisterend oor.

Contactgegevens

Bellen kan (anoniem) naar 0900-0101. Via de site van Slachtofferhulp Nederland kun je daarnaast chatten met een hulpverlener. Verder kun je via de site een bericht sturen of een terugbelverzoek indienen.

Slachtofferhulp Nederland heeft een online lotgenotencommunity waar slachtoffers van seksueel misbruik ervaringen kunnen uitwisselen. Die vind je hier.

Centrum Seksueel Geweld

In het UMC Utrecht aan de Heidelberglaan 100 vind je de Utrechtse vestiging van Centrum Seksueel Geweld. Deze organisatie biedt twee soorten hulp: ondersteuning voor slachtoffers waarbij misbruik korter en langer dan zeven dagen geleden plaatsvond. Er is zowel psychische als medische nazorg. Ook als je de politie wilt inschakelen kunnen ze je hier helpen.

Korter of langer dan 7 dagen geleden

Binnen zeven dagen is de kans op psychisch herstel, op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten en op het veiligstellen van sporen het grootst. Het centrum raadt aan zo snel mogelijk contact op te nemen voor hulp. Centrum Seksueel Geweld benadrukt dat het echter nooit te laat is om hulp in te schakelen. Ook als misbruik lang geleden is, ondersteunen ze je bij het vinden van de juiste hulp in jouw situatie.

Contactgegevens

Het centrum Seksueel Geweld kun je gratis en anoniem bellen via het telefoonnummer 0800. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar. Je kunt via de site chatten of een contactformulier invullen. Ook vind je daar meer informatie over seksueel overschrijdend gedrag, voor zowel slachtoffers en naasten als professionals.

Sense Utrecht

Bij Sense Utrecht in Hoog Catharijne (Stadsplateau 1) houden deskundigen een Sense-spreekuur. Utrechters onder de 25 jaar kunnen daar gratis (en anoniem) terecht met vragen over seksualiteit en alles dat daarbij komt kijken. Zo ook met vervelende seksuele ervaringen of seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Contactgegevens voor het spreekuur

Als je daar behoefte aan hebt, kun je een afspraak maken voor het spreekuur. Dat kan door te bellen naar 030-6086 084, op werkdagen bereikbaar tussen 09.30 en 12.00 uur. Op de algemene site van Sense vind je meer informatie en kun je chatten met een hulpverlener.

MIND Korrelatie

MIND Korrelatie is een landelijke organisatie die anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp biedt. Ook in het geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ze werken met psychologen en maatschappelijk werkers en luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar andere passende hulp.

Het contact dat je met hulpverlening hebt, is op afstand. Er is geen fysieke vestiging van MIND in onze stad.

Contactgegevens

Je kunt van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur bellen naar 0900-1450, via de site chatten of een mail sturen of WhatsAppje sturen naar 06-13863903. Dat laatste kan op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.30 uur.

De politie

Als je melding wil doen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, kun je dat bij de politie doen. Dat gesprek voer je met zedenrechercheurs. Zij beoordelen vervolgens of er iets strafbaars is gebeurd en of er nader onderzoek nodig is. Je mag bij een gedeelte van dit gesprek iemand meenemen. De politie werkt samen met het Centrum Seksueel Geweld voor eventueel sporenonderzoek op je lichaam.

Aangifte

Als er iets strafbaars is gebeurd, kun je aangifte doen. Hierover mag je zelf beslissen. Na een aangifte begint de politie een strafrechtelijk onderzoek, waarna een verdachte mogelijk voor de rechter verschijnt. Meer hierover lees je op deze pagina op de site van de politie.

Contactgegevens

Je kunt een melding maken bij de politie door te bellen naar 0900-8844. Dat is een landelijk nummer. In Utrecht vind je een politiebureau aan de Kroonstraat 25.

Andere instanties die jou kunnen helpen:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Inzameling afval rond Hemelvaartsdag 2022 in Utrecht: dit moet je weten”

Inzameling afval rond Hemelvaartsdag 2022 in Utrecht: dit moet je weten

Ga naar “Tijdelijke coronaterrassen in binnenstad Utrecht zijn geen blijvertjes”

Tijdelijke coronaterrassen in binnenstad Utrecht zijn geen blijvertjes

Ga naar “Utrecht confronteert mannen vrijdag met losergedrag: ‘Hé pssst, jongen’”

Utrecht confronteert mannen vrijdag met losergedrag: ‘Hé pssst, jongen’

In onze gids

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Calvé Knoflook”

Calvé Knoflook

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Kipling dames tas € 32,99”

Kipling dames tas € 32,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Jurk** M t/m XL € 9,99”

Jurk** M t/m XL € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Solar tafelkaarsjes € 4,99”

Solar tafelkaarsjes € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Accountmanager Horeca”

Accountmanager Horeca

 • Uitgeverij PS: bv
 • Parttime

Topper

Ga naar “Versnelde BBL opleiding apothekersassistent”

Versnelde BBL opleiding apothekersassistent

 • Apotheek Marco Polo
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker verse vis en vlees afdeling (m/v)”

Medewerker verse vis en vlees afdeling (m/v)

 • Amazing Oriental Hoog Catharijne
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Verkoopadviseur Scandinavisch Design”

Verkoopadviseur Scandinavisch Design

 • Eijerkamp Veenendaal
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Vacature wijkcultuurcoach/ programmeur”

Vacature wijkcultuurcoach/ programmeur

 • ZIMIHC
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “ZIMIHC Sessie Zuilen”

ZIMIHC Sessie Zuilen

 • ZIMIHC
 • 19 mei 2022

Topper

Ga naar “Unieke combinatie van dans en geschiedenis”

Unieke combinatie van dans en geschiedenis

 • Stichting Danscentrum Utrecht
 • Van 1 mei t/m 10 jul

Topper

Ga naar “Splinters van Verlangen”

Splinters van Verlangen

 • ZIMIHC
 • 19 mei 2022

Topper