Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht 2018: dit moet je weten

Door Janine Guijt 4 januari 2018

Jaja, dit jaar is het weer zover. De verkiezingsstrijd barst op 21 maart los in Utrecht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen! Geen idee wat de gemeenteraadsverkiezingen zijn? Hoe het in zijn werk gaat of wie er mag stemmen? Lees dan snel verder en je bent helemaal op de hoogte! 

Wat zijn de gemeenteraadsverkiezingen?

De gemeenteraadsverkiezingen vinden eens per vier jaar plaats. De laatste verkiezingen waren dus op 19 maart 2014. Je kiest tijdens de gemeenteraadsverkiezingen voor de leden van de gemeenteraad.

Elke gemeente heeft een gemeenteraad en een college van burgemeesters en wethouders. Deze vormen samen het gemeentebestuur. De leden van de gemeenteraad vertegenwoordigen de inwoners van de gemeente en luisteren naar wat er speelt in Utrecht en naar wat de inwoners willen. Als burger stem je op kandidaten van de politieke partijen in Utrecht. De kandidaten met de meeste stemmen worden dan raadslid in de gemeenteraad.

Goed om te weten: het zogeheten ‘dagelijkse bestuur’ van de gemeente Utrecht is in handen van het college van burgemeester en wethouders. Dat college wordt gekozen door de nieuwe gemeenteraad. De gemeenteraad kan aandringen op wijziging van plannen van het college van burgemeester en wethouders en heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om een wethouder weg te sturen.

Door te stemmen heb je dus niet direct invloed op het dagelijkse bestuur, maar wel indirect.

Wie mogen er stemmen?

Ben je 18 jaar en ouder en heb je een Nederlandse nationaliteit? Dan mag je stemmen! Ook EU-burgers en niet EU-burgers die minimaal vijf jaar legaal in Nederland wonen mogen stemmen. Om in Utrecht te mogen stemmen moet je voor 5 februari 2018 in Utrecht ingeschreven zijn. Sta je niet in Utrecht ingeschreven? Dan krijg je geen stempas. Stel; je bent dus verhuisd, maar je staat nog in je oude gemeente ingeschreven, dan moet je dat dus voor 5 februari aanpassen.

Wanneer kan ik stemmen?

De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 21 maart 2018. De stembureaus in Utrecht zijn die dag open van 07.30 tot 21.00 uur. Als inwoner van Utrecht mag je overal stemmen, je bent dus niet gebonden aan specifieke stembureaus bij jou in de wijk. Leuk weetje: dit jaar zullen er ook twee mobiele stembureaus (in de vorm van bussen) door de stad rijden. De bussen zullen door de wijken Noordwest, Overvecht en Zuidwest gaan rijden.

Bekijk het artikel onderaan deze pagina voor een overzicht van alle stembureaus in Utrecht.

Niet vergeten!

Wanneer je gaat stemmen, ben je verplicht je identificatiebewijs (rijbewijs, paspoort, ID-kaart) mee te nemen. Dit identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn. Vergeet ook je stempas niet mee te nemen. Zonder identiteitsbewijs en stempas mag je namelijk niet stemmen. Je ontvangt je stempas op 1 maart 2018 per post.

Op wie kan ik stemmen?

Je stemt dus op een kandidaat van een politieke partij. Dit is geheel jouw eigen keuze, dus daar kunnen wij jou natuurlijk niet bij helpen. Je kunt wel de landelijke stemwijzer invullen om te kijken welke politieke partij het meeste overeenkomt met jouw standpunten en ideeën. De stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht is nog niet klaar, maar komt zodra alle partijen hun standpunten bekend hebben gemaakt. Op 8 maart ontvang je de kandidatenlijsten. Hierop staan alle kandidaten waarop je kunt stemmen, van elke politieke partij in Utrecht.

Waarom moet ik gaan stemmen?

Gemeenteraadsverkiezingen klinken niet heel spannend, maar zijn toch belangrijk. Mopper jij altijd over Utrecht? Ga dan stemmen. Hou je van Utrecht? Ga dan stemmen. Door te gaan stemmen kun je namelijk veel meer invloed uitoefenen op de keuzes die er voor en over de stad worden gemaakt.

Stembureau stemmen Utrecht

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: hier in Utrecht kun je stemmen

Op 21 maart mogen we weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. We kiezen dan de nieuwe...

Meer over

Gemeente

adv.