Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fietsvriendelijke wijk met 2800 woningen: dit is het plan voor de Cartesiusdriehoek in Utrecht

Door Bonnie Dekkers 8 juli 2020

Er wordt ongelofelijk veel gebouwd en verbouwd in Utrecht. Een van de plekken waar de gemeente nieuwe plannen voor heeft, is de Cartesiusdriehoek. En de bouw? Die start naar verwachting in 2022 en is in 2028 klaar.

De Cartesiusdriehoek is het gebied rond het bestaande CAB-gebouw (wat vroeger de busremise en werkplaats van de NS was), dat ligt tussen de Cartesiusweg en de sporen naar Amsterdam en Den Haag/Rotterdam. Het gebied wordt omgetoverd tot gezonde, ov- en fietsvriendelijke stadswijk. In de wijk worden ruim 2800 nieuwe woningen gebouwd, waarvan een kwart sociale huurwoningen. Ook komt er een fietstunnel, die de buurten Cartesiusdriehoek en Wisselspoor met elkaar verbindt en je heel makkelijk naar de binnenstad voert. In de nieuwe stadswijk is veel aandacht voor gezondheid, bewegen, voeding, innovatieve energieoplossingen en duurzame (deel-)mobiliteit. Daarbij kun je denken aan een supermarkt met biologische producten, diverse sportvoorzieningen en elektrische deelauto’s en e-bikes.

Fase 2 tot en met 6

Woensdag 8 juli maakte de gemeente en betrokken partijen de plannen voor fase 2 tot en met 6 bekend. Dit is het grootste gebied van de Cartesiusdriehoek. In fase 2 tot en met 6 komen ongeveer 2500 woningen, twee parken, een basisschool, sporthal, winkels, horeca en diverse culturele en sportvoorzieningen. Wil je het bestemmingsplan inzien en erop reageren? Dat kan vanaf 7 augustus tot en met 17 september via deze link.

Impressie van de Cartesiusdriehoek. Foto: Ballast Nedam Development

Fase 1

Eerder werd het plan van fase 1 al gepresenteerd en hierover wordt dit najaar een beslissing genomen door de gemeente. Fase 1 is het gebied ten zuidoosten van het CAB-gebouw. Hier komen twee woonblokken met daarin zo’n 320 woningen. Al deze woningen worden huurwoningen: je vindt er straks voornamelijk middenhuurwoningen, maar ook atelierwoningen voor kunstenaars en een aantal duurdere huurwoningen. Op dit plan kun je niet meer reageren.

2028

En nu? Op de website van de gemeente lezen we dat wanneer alle reacties op het bestemmingsplan fase 2 tot en met 6 binnen zijn, de reacties worden voorgelegd aan de gemeenteraad. In het voorjaar van 2021 wordt hierover een beslissing genomen. Hierna kan de ontwikkelaar een omgevingsvergunning aanvragen.

Lees ook:

In september start de bouw van Wonderwoods: een verticaal bos in hartje Utrecht

In juli 2017 schreven we al over Wonderwoods: de twee groene woontorens die tegenover bioscoop Kimep...

De bouw aan het Smakkelaarsveld is begonnen en zo gaat het eruitzien

Er komen nieuwbouwappartementen in de oude judoschool van Anton Geesink in Ondiep

Zoveel nieuwbouwhuizen worden er op dit moment gebouwd in Utrecht

adv.