Een kapotte lasagneschaal in de glasbak gooien, mag dat?

Door Janine Guijt 6 december 2018

Nadat jij en je familie genoten hebben van een heerlijke lasagne moet het hele spul natuurlijk de vaatwasser in. Je realiseert je niet dat de ovenschaal nog heet is en pakt hem achteloos op. Het hete glas brandt je vingers en van schrik gooi je de schaal door de keuken. Je besluit de scherven in de glasbak te gooien, maar mag dit eigenlijk wel?

Prioriteiten stellen

Scherven brengen geluk, zeggen ze weleens. Vertel dat maar tegen je pijnlijke vingers! Nadat je ze grondig onder lauw water hebt gekoeld en je zeker weet dat er niemand gewond is geraakt door jouw vliegende lasagneprojectiel, ruim je de troep in de keuken netjes op. Je eerste ingeving zou zijn om de scherven netjes in de tas bij de lege flessen te doen, toch? Helaas: vuurvast glas mag níet in de glasbak en moet bij het restafval.

Het wordt nog gekker

Niet alleen ovenschalen mogen niet in de glasbak. Op de website van de gemeente Utrecht vinden we een hele waslijst van glaswerk dat niet in de glasbak thuishoort. Drinkglazen, vensterglas en kapotte ruiten, bijvoorbeeld. Dat verbaast ons, want op het oog ziet het er exact hetzelfde uit als bijvoorbeeld een lege wijnfles. Het verschil zit hem in de samenstelling van het glas. Een vuurvaste ovenschaal bijvoorbeeld, heeft een ander smeltpunt dan een lege wijnfles. Op die manier komen er dus stukjes niet-gesmolten glas tussen het nieuwe glas terecht bij het recyclen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

En drinkglazen?

Wat betreft de drinkglazen: wijnglazen kunnen het giftige loodoxide bevatten, en dat spul mag niet in het nieuwe – gerecyclede – glas terechtkomen. Een theeglas is – hopelijk – hittebestendig en heeft dus net als de ovenschaal een hoger smeltpunt. Om verwarring te voorkomen moeten daarom álle drinkglazen bij het restafval.

Lees ook:

Mag dat: parkeren bij een oplaadpaal als je geen elektrische auto hebt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Mag je in Utrecht je klusbus voor de deur van de buren parkeren?

Stel, je bent zelfstandig klusser of koerier en voor je werk heb je zo’n fantastische Mercedes Sprin...

Meer over

Gemeente