Binnenkort meer e-deelbakfietsen beschikbaar in Utrecht
Er rijden (en staan) in Utrecht momenteel zo’n honderd e-bakfietsen van het bedrijf Cargoroo om te delen. Ze worden veel…
Utrechters dienen bij de gemeente het vaakst klachten in over parkeeroverlast. Ook verkeerd aangeboden afval, de coronamaatregelen en hondenoverlast zorgden voor een klachtenregen in 2021. Met in totaal 22.000 klachten in dat jaar is het aantal meldingen van overlast de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd.
Het werk van de handhavers en inspecteurs stond in 2021 voor een groot deel in het teken van het coronavirus, zo laat de gemeente in een handhavingsverslag weten. Bij de 22.000 meldingen die zij in dat hele jaar afhandelden, kregen zij 69 keer te maken met bedreiging of verbale dan wel fysieke agressie.
Dagelijks dragen 280 gemeentelijke handhavers en inspecteurs bij aan de leefbaarheid en veiligheid van Utrecht. Zij houden toezicht op straat, voeren controles uit en handelen meldingen van overlast af.
Volgens burgemeester Sharon Dijksma is in de stad het aantal meldingen van overlast de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd, terwijl de capaciteit beperkt is. “De handhaving op de coronamaatregelen heeft de werkdruk nog verder opgeschroefd, waardoor we scherpe keuzes hebben moeten maken in de reguliere handhaving. Om deze weer op het oude niveau te krijgen én te houden, is het nodig dat er de komende jaren flink wordt geïnvesteerd in meer inspecteurs, handhavers en wijkboa’s.’’
Naast het handhaven van de coronamaatregelen, wat prioriteit had, ging volgens de gemeente ook veel normaal werk door. Het gaat dan bijvoorbeeld om controles rondom parkeren en de milieuzone. Handhavers ondersteunden 97 keer bij demonstraties. Ook werden er meer dan 1500 controles op bouwplaatsen en meer dan duizend milieu- en energiecontroles bij bedrijven uitgevoerd.
Top 5 meldingen
In 2021 kwamen er zo’n 22.000 meldingen binnen over de openbare ruimte. Utrechters meldden het meest over:
In onze gids
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken