Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit moet je weten als je gaat trouwen in de gemeente Utrecht (2019)

Door Janine Guijt 7 maart 2019

Jullie gaan trouwen. Gefeliciteerd! Hij (of zij, we leven immers in 2019) heeft ein-de-lijk de vraag gesteld en nu is het tijd om de bruiloft te plannen. Natuurlijk wil je trouwen in het mooie Utrecht, waar anders? Maar waar moet je beginnen? En waar kun je eigenlijk trouwen in Utrecht? We zetten het voor je op een rijtje. En aangezien trouwen gewoon heel erg veel regelen is, is dat een flinke berg aan informatie. Dus bereid je voor…!

Dit is een artikel uit 2019. Dit moet je weten voor 2020.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Dit moet je doen voordat je gaat trouwen in Utrecht

Voor het huwelijk kan plaatsvinden, moet je een heleboel formulieren invullen. Allereerst moet je een melding doen. Dit moet uiterlijk twee weken voor je gaat trouwen, maar het is aan te raden dit eerder te doen. Je kunt de melding maximaal één jaar van tevoren doen. Dat kan in Utrecht op twee manieren:

 1. Jullie doen samen online melding van het huwelijk (via DigiD) en maken daarna een afspraak op het stadhuis om verdere zaken te regelen.
 2. Jullie maken meteen een afspraak op het stadhuis om alles te regelen.

Voor de afspraak op het stadhuis heb je een aantal dingen nodig:

 • Geldig paspoort of geldige identiteitskaart van jullie beiden (geen rijbewijs!).
 • Indien van toepassing: jullie verblijfsdocument(en).
 • Kopie identiteitsbewijs van de getuigen (als je die nog niet online hebt opgestuurd).
 • Bankpas of contant geld. Aan de balie betaal je de kosten voor het trouwen in Utrecht (de melding van het voorgenomen huwelijk is gratis). We vertellen je zo meer over de kosten van trouwen in Utrecht.

Ook moet je over de volgende zaken hebben nagedacht:

 • Of je wel of geen trouwboekje wilt. Wil je een trouwboekje á €30,20 dan betaal je dat direct aan te balie.
 • Wat jullie achternaam gaat worden.

Kosten

bruiloft-trouwen

Gratis trouwen in Utrecht

Trouwen kost helaas geld. Ook in Utrecht, al kun je natuurlijk op maandagochtend ‘ja, ik wil’ zeggen. Dit is gratis en mogelijk om 10.00 en 10.30 uur. Let wel even op: de wachtlijst voor gratis trouwen in Utrecht is ongeveer negen maanden.

Eenvoudig trouwen

Naast gratis trouwen is de goedkoopste optie eenvoudig trouwen in het stadskantoor in Utrecht Dat houdt in:

 • Je trouwt zonder ceremonie.
 • Je trouwt in een kleine zaal.
 • De trouwambtenaar houdt geen toespraak en heeft vooraf geen contact met jullie.

Eenvoudig trouwen kan in het stadskantoor in Utrecht, op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag om 10.00 uur, 10.30 uur, 11.00 uur of 11.30 uur. Je betaalt hier €163,- voor. Let op: de wachtlijst voor eenvoudig trouwen in Utrecht, is ongeveer drie maanden.

Dit kost het om te trouwen in het stadhuis of wijkservicecentrum Vleuten-De Meern

 • maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 18.00 uur: €627
 • maandag tot en met vrijdag na 18.00 uur en zaterdag en zondag €933
 • feestdagen €1.259

Vaste trouwlocaties

Er is een aantal vaste trouwlocaties die door de gemeente Utrecht zijn goedgekeurd, zoals Paushuize en Stadskasteel Oudaen. Trouwen op een van deze locaties kost €490,- op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur en €666,- op maandag tot en met vrijdag na 18.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen.

Locatie naar keuze

Tot slot kun je natuurlijk trouwen op een locatie die je zelf hebt uitgezocht. Je moet deze locatie wel laten goedkeuren door de gemeente. Trouwen op een zelf uitgekozen locatie kost €647,- op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur en €918,- op maandag tot en met vrijdag na 18.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen. We vertellen je zo nog meer over trouwlocaties in Utrecht.

Overige kosten

 • Trouwambtenaar voor één dag: €184,-
 • Trouwboekje: €30,20

P.s. De kosten zijn hetzelfde voor een geregistreerd partnerschap

Trouwlocaties

trouwen in utrecht (1)

Voor de locatie waar je gaat trouwen, zijn drie opties:

Eigen locatie van de gemeente Utrecht

 • Stadhuis
 • Raadszaal in wijkservicecentrum Vleuten-De Meern
 • Stadskantoor

Andere vaste locaties

Er zijn heel wat mooie plekken die door de gemeente Utrecht zijn goedgekeurd als trouwlocatie. Denk aan sterrenwacht Sonnenborgh, de Oude Hortus en Anafora. Je kunt de hele lijst met goedgekeurde trouwlocaties hier bekijken. Wil je op een van deze plekken trouwen? Maak dan eerst een afspraak met de locatie zelf en neem daarna contact op met de gemeente.

Zelf gekozen locatie

Tot slot kun je het jawoord geven op een locatie die je zelf hebt uitgezocht. Het café om de hoek bijvoorbeeld, of je eigen huiskamer. Niet iedere locatie is geschikt, je mag bijvoorbeeld niet in een park of boomgaard trouwen. En de locatie moet natuurlijk in de gemeente Utrecht zijn. Wil je op een zelf uitgekozen locatie trouwen, dan moet de gemeente Utrecht dit goedkeuren. De aanvraag hiervoor moet uiterlijk zes weken voor de trouwdatum binnen zijn en hier vind je het online formulier.

Trouwambtenaar&BABS

trouwen in utrecht (3)

Dan moet je natuurlijk ook nog door iemand getrouwd worden. Dat kan door een trouwambtenaar van de gemeente Utrecht zelf, maar je kunt ook een trouwambtenaar uit een andere gemeente vragen. Wil je dat, dan moet je minimaal acht weken voor de trouwdatum dit aanvraagformulier indienen.

BABS voor één dag

Je kunt ook nog getrouwd worden door bijvoorbeeld je broer, beste vriendin of buurman. Diegene wordt dan voor één dag beëdigd als trouwambtenaar en wordt ook wel buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand, oftewel BABS, genoemd. Wil je dit, dan moet je minimaal vier maanden voordat je gaat trouwen, dit aanvraagformulier indienen bij de gemeente. De kosten voor een BABS voor één dag zijn €184,-.

Wil je een vriend of familielid als trouwambtenaar laten benoemen, dan zijn daar voorwaarden aan verbonden. Hier lees je er meer over.

Nog meer lezen over trouwen in Utrecht

Charlotte is trouwambtenaar: ‘Trouwen an sich heeft niet zoveel met liefde te maken, vind ik’

Mochten jij en je geliefde elkaar het ja-woord willen geven in Utrecht, dan kan het zomaar zijn dat ...

Utrechtse trouwfotograaf Leonard Walpot: ‘Als de bruid moet huilen als ze de foto’s ziet, ben ik blij’

Fantastisch aanzoek in Parijs en droombruiloft in Utrecht: het liefdesverhaal van Cor-Jan en Marije

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.