Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit betaal je in Utrecht als je een boete krijgt voor openbaar dronkenschap

Door Janine Guijt 5 juli 2019

Jij hebt het misschien ontzettend naar je zin als je iets te diep in het glaasje hebt gekeken, de politie vindt het iets minder gezellig. Voor openbaar dronkenschap in Utrecht kun je dan ook een flinke boete krijgen…

Op straat schreeuwen, lallen of simpelweg niet meer op je benen kunnen staan: vorig jaar werden in Nederland iedere dag gemiddeld 23 beschonken overlastgevers op de bon geslingerd. En het bedrag op die bon is niet mis. Iemand die te veel gedronken heeft en zich op straat ‘asociaal of vervelend gedraagt’, kan een boete van 95 euro op de mat krijgen. Of je daarbij ook daadwerkelijk schade of overlast veroorzaakt, maakt niet uit. Het gaat om het idee dat een andere voorbijganger aanstoot kán nemen aan jouw dronken gedrag.

Flinke overlast? Dat wordt dan 380 euro!

In geval van flinke overlast – dronken ‘het verkeer belemmeren, de orde verstoren of de veiligheid van een ander bedreigen’ – kan een boete van 380 euro worden opgelegd. In 2018 werd met deze twee soorten boetes in totaal 1,1 miljoen euro opgehaald.

We spekten de staatskas met 47.370 euro

In heel Nederland werden vorig jaar 8500 mensen op de bon geslingerd voor openbaar dronkenschap. 402 boetes daarvan zijn in de Domstad uitgedeeld. In totaal verdiende de staat 47.370 euro aan Utrechters die in het openbaar dronken waren.

Het kan erger, want in Den Haag zijn de meeste boetes uitgeschreven voor openbaar dronkenschap: maar liefst 1.100. Rotterdam volgt op de lijst met 800 beboete overtreders. Op het kaartje hieronder zie je hoe het met andere grote steden in Nederland is gesteld:

Bron: LocalFocus

Lees ook:

Alcohol drinken op straat, wat zijn de regels?

Vlak voordat je de kroeg induikt, snel nog even je biertje leegdrinken. Een welbekend BVO'tje (biert...

Barbecueën in de Utrechtse parken: mag dat wel?

Zwemmen bij de Munt in Utrecht, mag dat?

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.