Woensdag naar de stembus: dit moet je weten over de Provinciale Statenverkiezingen (2019)

Door Janine Guijt 19 februari 2019

Het duurt niet lang meer voordat we weer massaal naar de stembus trekken. Op woensdag 20 maart stemmen we voor de Provinciale Staten van Utrecht en voor het bestuur van het waterschap. Geen idee wat deze verkiezingen inhouden? Hoe het in zijn werk gaat? Of wie er mag stemmen? Lees dan snel verder en je bent helemaal op de hoogte.

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Hierop stemmen we

Op woensdag 20 maart stemmen we voor twee verkiezingen. Dit gebeurt in heel Nederland tegelijk. Hier in Utrecht stemmen we voor de Provinciale Staten van Utrecht en voor het bestuur van het waterschap het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden óf waterschap Amstel, Gooi en Vecht (afhankelijk van waar je woont). Weet je nu eigenlijk nog steeds niet wat dat inhoudt? Snappen we helemaal. We leggen het uit:

Dit doet de provincie

Net als een gemeente heeft een provincie ook een bestuur. In het geval van Utrecht bestaat die uit 49 leden. Zij bedenken in hoofdlijnen wat er moet gebeuren in de provincie en controleren of de Gedeputeerde Staten (dat is het dagelijks bestuur) dat goed uitvoert. Je kunt het vergelijken met de gemeenteraad die het werk van het college van burgemeester en wethouders stuurt en in de gaten houdt, maar dan op provinciaal niveau.

De provincie werkt aan projecten die te groot zijn voor de gemeentes, maar te klein voor het Rijk. Dat zijn bijvoorbeeld grote autowegen die meerdere gemeentes doorkruisen. In Utrecht wordt de Uithoflijn en de knooppunten rond de stad door het provinciebestuur geregeld. Nog een belangrijke taak van de provincie is het kiezen van de leden van de Eerste Kamer.

Dit doet het waterschap

Waterschappen hebben ook een overkoepelende functie (want ja, water stopt nu eenmaal niet bij een gemeentegrens). Zij zorgen ervoor dat het goed gaat met de waterwegen, -planten en dieren in onze regio. Het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden bestaat uit de dijkgraaf en dertig leden. Hiervan kiezen de inwoners van de provincie Utrecht 23 bestuursleden.

Wie mogen er stemmen?

Ben je 18 jaar en ouder en heb je een Nederlandse nationaliteit? Dan mag je stemmen! Ook EU-burgers en niet EU-burgers die minimaal vijf jaar legaal in Nederland wonen mogen stemmen. Om in Utrecht te mogen stemmen, moest je voor 4 februari 2019 in de provincie Utrecht (voor de provinciale verkiezingen) of in het gebied dat bij het het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hoort (voor de waterschappen) ingeschreven zijn.

Sta je niet in deze gebieden ingeschreven? Dan krijg je geen stempas. Stel; je bent net verhuisd, maar je staat nog in je oude gemeente ingeschreven, dan had je dat voor 4 februari aan moeten passen…

Wanneer en waar kan ik stemmen?

De verkiezingen vinden plaats op 20 maart 2019. De stembureaus in Utrecht zijn die dag open van 07.30 tot 21.00 uur. Op de website van de gemeente Utrecht vind je binnenkort een overzicht van alle stembureaus.

Als inwoner van Utrecht mag je overal stemmen, je bent dus niet gebonden aan specifieke stembureaus bij jou in de wijk.

Niet vergeten!

Wanneer je gaat stemmen, ben je verplicht je identificatiebewijs (rijbewijs, paspoort, ID-kaart) mee te nemen. Dit identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn. Vergeet ook niet om je stempas mee te nemen. Zonder identiteitsbewijs en stempas mag je namelijk niet stemmen. Je ontvangt je stempas op zijn laatst op 6 maart 2019 per post.

Kan je niet op 20 maart?

Stel, je bent op vakantie, je moet je goudvis nog voeren en je kan dus écht niet op 20 maart. In dat geval kan je toch een stem uitbrengen door iemand anders te machtigen.  Je vult de achterkant van je stempas in en geeft jouw gemachtigde een kopie van je identiteitsbewijs mee. Diegene moet wel in Utrecht of Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wonen, moet stemgerechtigd zijn en jouw stem tegelijkertijd met zijn of haar eigen stem uitbrengen. Machtigen kan tot uiterlijk 15 maart.

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.