Autorijden terwijl je niet álle ruiten volledig schoon hebt gekrabd: mag dat?

Door Janine Guijt 24 januari 2019

Het lijkt misschien een open deur, maar als je soms om je heen kijkt op de weg, kun je niet anders dan concluderen dat er nog behoorlijk wat mensen zijn die de regels rondom autoruiten krabben niet kennen. Daarom speciaal voor die mensen: autorijden terwijl niet al je ruiten volledig schoon zijn gekrabd, mag dat?

Je hebt al een beetje haast, want je bed was net even té lekker warm en dan kom je buiten en moet je nog krabben ook. Boehoee! Even snel dan maar en met de Franse slag, want anders kom je wel erg laat…

Ongetwijfeld dat elke automobilist weleens in de situatie is geweest, dat de noodzaak tot krabben als een verrassing kwam. Maar nog even los van het feit dat het onwijs onveilig is om slecht zicht te hebben, is het ook nog eens hartstikke verboden.

Tot in de hoekjes

Woordvoerder Martin de Wit van de politie verduidelijk waar je auto precies aan moet voldoen: “Uitgangspunt is, je moet als bestuurder voldoende zicht hebben. De hele voorruit móet ijsvrij, net als de zijramen en ook de spiegels. Volgens de regels tot in de hoekjes.”

En je achterzijruiten dan? Martin: “De ramen van de achterbank hoeven in principe niet, tenzij je hiermee voor jezelf een dode hoek creëert. Dat geldt ook voor de achterruit. Als je als bestuurder nog niet voldoende zicht hebt via de spiegels, moet ook de achterruit ijsvrij.”

Ka-ching!

De boetes voor autoruiten die niet ijsvrij zijn kunnen behoorlijk oplopen. €240,- als je ruiten niet schoon (genoeg) zijn en daar kan nog eens €150,- bijkomen voor niet (voldoende) schoongemaakte spiegels. Hatsikidee, dat is dan €390,- alstublieft. En ja, de politie controleert er écht op. Afgelopen maandag heeft de politie in Vleuten-De Meern nog iemand op de bon geslingerd, omdat diegene niet overal goed gekrabd had:

Als je al niet overstag bent door veiligheidsargumenten, dan moet dit toch voldoende reden zijn om óf tien minuten eerder op te staan, óf tien minuten te laat op je werk te komen. Gewoon even ál je ruiten en spiegels schoonmaken, dus. Goed voor de veiligheid én voor je portemonnee.

Lees ook:

Op deze wegen strooit de gemeente in Utrecht

Het zal je vast niet ontgaan zijn: het heeft vannacht - 18 januari - gevroren in Utrecht. De vorst z...

Mag dat: kippenbotjes bij het gft-afval gooien?

Je hebt flink je best gedaan op het avondeten en er staan grote kippenpoten met stoofpeertjes en geb...

Dit zijn de grootste veranderingen in Utrecht in 2019

Hallo 2019! Er is een gloednieuw jaar begonnen waarin er een heleboel dingen gaan veranderen in Utre...

adv.