Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysteries opgelost: wat is het verhaal achter het Utrechtse koekje de botersprits?

Door Liselotte Idema 4 juni 2017

In de rubriek ‘Utrechtse mysteries’ lossen we iedere week een Utrechts raadsel op. Deze week duiken we de geschiedenisboeken in en gaan we op zoek naar het verhaal achter het beroemde Utrechtse koekje ‘botersprits’.

Als echte Utrechter ken je de beroemde botersprits ongetwijfeld. Het koekje hoort bij Utrecht, net als de Dom en Vocking worst. Maar hoe zit het eigenlijk met dat koekje? Sinds wanneer hoort het bij Utrecht? En hoe komt dat zo? We zoeken het uit!

Geïnspireerd door een Duitse koek

Het beroemde koekje bestaat al sinds de zestiende eeuw. De oorsprong van de sprits schijnt niet in Utrecht, maar in Duitsland te liggen (wááát?). Verhalen gaan dat de sprits afstamt van Spritzkuchen, wat voor ‘gespoten koek’ staat.

Anyways, Utrechter Pieter Bergman bedacht in 1888 de Utrechtse botersprits, een zoute koek gemaakt van boter en bloem. De koeken worden vandaag de dag nog steeds gebakken in Utrecht, bij bakker Theo Blom in de Zadelstraat. Daar worden trouwens ook de beroemde Domtorentjes gemaakt. Hoe de koekjes worden gemaakt? Met een oude, stalen bus worden er ‘staven’ sprits gespoten. Er zijn grote en kleine spritskoeken, de kleine koekjes worden ook wel duimpjes genoemd.

Weet je dat ook weer! Loop je ook al tijden rond met een vraag over Utrecht? Laat het ons weten! Wie weet lossen we het mysterie voor eens en altijd op.Meer over Banketbakkerij Theo Blom ontdekken?

Banketbakkerij Theo Blom


Gesloten08:00 - 17:00

Zadelstraat 23, Utrecht

adv.