Koffie met poezen en katers in Katfé: Utrechts eerste kattencafé

Een sociale ontmoetingsplek waar je kunt kletsen met andere kattenliefhebbers onder het genot van een goede mok koffie, een tompouce én met een spinnende kater op schoot. Als het aan kattenliefhebbers Jelmer Bergsma en Stephanie van Hövell ligt kan dat straks in Katfé: het eerste kattencafé van Utrecht.

Door Chiel Smaling

Gaan jullie straatkatten eten geven? Mag ik mijn eigen kat meenemen? Het zijn vragen die het concept kattencafé bij iemand oproept. Jelmer begrijpt dat. “Ons kattencafé zou een hippe koffiebar kunnen zijn, maar is tegelijkertijd een kattenhemel waar acht katten wonen.” Zijn vrouw Stephanie vult aan: “Daarnaast zijn we een sociale onderneming. We gaan activiteiten rondom katten organiseren en willen zo een sociale ontmoetingsplek creëren voor alle Utrechters.”

Kattenliefde in Azië

De droom voor Katfé ontstond jaren terug in een Thais kattencafé. “We misten daar allebei onze huiskat Hera,” vertelt Stephanie. Alsof een van de Thaise katten Jelmer wilde troosten, kroop deze bij hem op schoot. Jelmer: “We vonden het briljant dat je zo ver weg in een café toch nog een beetje kattenliefde kon krijgen.” Zo ontstond in Azië een droom om een kattencafé in Nederland op te zetten. Jelmer dook thuis echter weer in de wereld van marketing, financiën en sales, en Stephanie ging werken in de sociale gezondheidszorg.

Katfé kattencafé Utrecht

Sprong in het diepe

Toch hebben ze nu de sprong in het diepe gewaagd en hun vaste banen opgezegd. “De afgelopen weken deden we alles naast ons werk en dat kost zóveel energie”, legt Jelmer uit. “De crowdfunding loopt, maar er moet nog veel gebeuren zoals locatie en inrichting. Je mag best weten, we zitten er soms even doorheen, maar we doen dit om onze droom waar te maken.” “Het is een weloverwogen keuze geweest”, vertelt Stephanie, “en veel mensen vinden het tof dat wij dit aandurven.” Jelmer glimlacht. “Mijn moeder had wel haar zorgen, zoals moeders hun zorgen kunnen hebben. Maar al moet ik een bijbaantje nemen in de supermarkt, het is mij alles waard wanneer we Katfé kunnen openen in oktober.”

Verbindende factor

De acht harige bewoners zijn de verbindende factor van het café. “In de sociale gezondheidszorg zie ik dat veel mensen moeite hebben met deelname aan sociale activiteiten,” legt Stephanie uit. “Wij geloven dat katten die drempel weg kunnen nemen.” Jelmer: “Katten maken leuke reacties los bij mensen en zorgen voor gespreksstof. Veel kroegen in Utrecht hebben een kat, maar er is geen kroeg waar het om de katten draait. Mensen komen straks echt bij de katten op bezoek.” Dit betekent naast de vaste barkrukken een complete kattenspeeltuin in Katfé.

Katfé Kattencafé Utrecht

Kattenharen

Het tweetal krijgt veel vragen over hygiëne. “De bereiding en opslag van eten gebeurt in een aparte ruimte”, stelt Jelmer gerust. De katten krijgen ook een rustruimte, mét kattenbakken, welke verboden is voor bezoekers. Stephanie: “Daarnaast zorgen we voor goede ventilatie en maken we veel schoon.” Verdwaalde kattenharen kan je natuurlijk niet voorkomen in een kattencafé. “Mensen met een kattenallergie raad ik dan ook af om langs te komen,” knipoogt Jelmer. “Verder is iedereen welkom, zelfs kattenhaters, die geven we gewoon een beetje kattentherapie.”

Utrechter van de week

Ken jij ook een Utrechter met een leuk verhaal? Laat het ons weten!

Foutje gezien?

Lees mee en reageer!

Reactie