Al 100 jaar lapjes en levenslessen bij De Vries op de Utrechtse lapjesmarkt

Wie regelmatig de lapjesmarkt bezoekt op de Breedstraat kent wel de kleurrijke garen- en fourniturenkraam pal voor café Marktzicht. De kraam waar vroeger ‘die oude vrouw’ adviezen voor het leven gaf. De kraam waar je altijd terecht kunt voor een vriendelijk woord. Dat is de kraam van de familie de Vries en dat is al honderd jaar zo.

Het zijn nu Ed (76) en Greet (73) de Vries die de familiekraam runnen, geholpen door kinderen, kleinkinderen en (achter)neven en -nichten. En vóór hen waren het Greets vader en moeder Kees en Rien de Vries.

Allerhande waar

Het handelen zat er bij Kees al jong in. Op 17-jarige leeftijd kreeg hij een kraam op de lapjesmarkt op de Predikherenkerkhof. Dat was in 1917. Hij verkocht er ‘allerhande waar’; garen en band, ansichtkaarten, sigarenbandjes, van alles.

“Een echte handelaar was hij”, vertelt dochter Greet. “Hij kocht een zak met spul in wijk C voor 25 gulden en verkocht de inhoud voor 100 gulden door.” Het was hard werken en lange dagen maken als marktkoopman. ’s Ochtends vanaf 6.00 uur op de lapjesmarkt en ’s middag door naar de markt op Paardenveld voor de verkoop van sigaren en sigaretten tot 22.00 uur.

De kraam van de familie De Vries op de lapjesmarkt in 1961. Toen gerund door Kees en Rien de Vries. Foto: archief familie De Vries

Wandelen met handkar

Die kracht en dat doorzettingsvermogen had hij niet als enige. Ook zijn vrouw was een kranige vrouw. Zij nam, nadat Kees overleed in 1975 werd, de kraam over. Die was na de oorlog op de Breedstraat terechtgekomen, toen de Familie de Vries de nummer één plek lootte. De plek die iedereen wel wilde hebben. En Rien de Vries ging wandelend met alle ‘waar’ op een handkar in het donker vanuit de Kanaalstraat naar de kraam. Soms samen met kleindochter Evelien, die het leuk vond om oma te helpen.

“Toen we studeerden gingen we op vrijdagavond flink stappen en dan linea recta door naar de kraam”

Die hulp van de kleinkinderen – en ook van neven, nichten en andere familie, is er al die honderd jaren wel geweest. Maar na verloop van tijd ging het een beetje anders, vertelt kleindochter Evelien. “Toen we studeerden gingen we op vrijdagavond flink stappen en dan linea recta door naar de kraam. ‘Wat ben je lekker vroeg, schatje’, zei oma dan. ‘Nou oma, ik ben eigenlijk nog niet naar bed geweest…’. ‘Heb je nog niet geslapen’? , vroeg oma dan. ‘Nou, neem dan maar gauw koffie’.”

86 jaar oud

In 1987 nam Greet de kraam over van haar moeder, maar moeder Rien bleef gewoon meekomen. Zelfs tot ze 86 jaar was. Greet: “Op een gegeven moment kwam ze vooral gewoon om in de kraam te zitten en te kletsen. Ze gaf mensen allerlei adviezen, over handwerk en over het leven. Dat weten mensen nu nog steeds.”

Rien de Vries bleef tot haar 86ste naar de kraam komen. De laatste jaren zat ze op een kruk en gaf ze adviezen over de ‘waren’ en over het leven. Foto: archief familie De Vries

Thuiskomen in de kraam

Het is het icoon van de markt; de kraam van de familie De Vries, met z’n verleden, de verhalen die eraan kleven en met het familiegevoel dat er al honderd jaren heerst. Greet: “Klanten zeggen altijd dat het thuiskomen is in onze kraam. Mensen vertellen verhalen over vroeger, herkennen iets, of hebben vragen. Dat is mooi hè, dat zijn mooie dagen. Het gaat om het contact. Daarom blijft dit werk hartstikke fijn om te doen en denken we er voorlopig nog niet over om te stoppen.”

Feest

Zaterdag 13 mei wordt het 100-jarig bestaan van de kraam van De Vries gevierd op de lapjesmarkt. Tussen 8.00 en 13.00 uur is iedereen welkom in de kraam van De Vries voor Utrechtse spritsen en mooie verhalen.


Meer over Garen- en fourniturenkraam De Vries ontdekken?

Garen- en fourniturenkraam De Vries

Vandaag gesloten

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Breedstraat 4 (voor de deur), Utrecht

adv.