Gin-tonic: hét perfecte recept en 4 andere dingen die je moet weten over dit drankje

Aangeboden door Wijnhandel Peters 16 juni 2017

De gin-tonic is sinds vorige zomer niet meer weg te denken uit het terras of de achtertuin. Waarschijnlijk weet je al dat dit razend populaire drankje lekker is. Maar weet je ook hoe je de perfecte gin-tonic maakt? Of hoe je de juiste gin kiest? Patrick en Gerard van wijnhandel Peters hebben de antwoorden. En gelukkig willen ze die maar wat graag met je delen. 

<< < Pagina 1 / 5 >

Gin… wat is dat precies?

Gin-tonic Utrecht Wijnhandel Peters

Gin bestaat eigenlijk uit maar twee ingrediënten: botanicals en pure, neutrale alcohol. Bij botanicals moet je denken aan alles dat plantaardig en desilleerbaar is, zoals bloemen, zaden, wortels en kruiden. Als alcohol wordt graanalcohol gebruikt, een soort wodka. Je zou dus kunnen zeggen dat gin wodka met een fruitig of kruidig smaakje is.

Welke gin moet ik kiezen?

Gin-tonic wijnhandel Peters

Lastig te zeggen. Er zijn namelijk ontzéttend veel soorten gin. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Jeneverbes! Dit ingrediënt vormt de basis van iedere gin. Alle andere botanicals staan in dienst van dit besje. Je kunt je wel voorstellen dat er op deze manier honderden smaakcombinaties te bedenken zijn.

Het kiezen van de juiste gin is dus nog een hele klus, maar volgens Patrick en Gerard zit je áltijd goed met deze smaakvolle varianten:

  1. Bleu D’Argent (Frankrijk)
  2. Gin Mare (Spanje)
  3. Zuidam Gin “Dutch Courage” (Nederland)
  4. Gastro Gin & Jonnie van de Librije (Nederland)
  5. Stafhorst Gin (gin uit ons eigen stadsie!)

De ham-vraag: hoe maak ik zelf de perfecte gin-tonic?

Gin-tonic Wijnhandel Peters

Je doet de gin-tonic geen eer aan door zomaar wat gin en tonic in een longdrink te schenken en er wat ijsklontjes bij te gooien. Voor een perfecte G&T is wat meer deskundigheid en aandacht nodig. Daarom hier het zo-maak-je-de-perfecte-gin-tonic-stappenplan.

  1. Zonder ijs geen gin-tonic! Vul een ginglas (je weet wel, zo’n mooi, bol glas op een voet) voor de helft met ijs.
  2. Vul de rest van het glas met een derde gin en twee derde tonic (dus bijvoorbeeld 5 centiliter gin en 10 centiliter tonic). Onthoud: voor een goede gin-tonic is de smaak van de tonic net zo belangrijk als die van de gin. De kunstmatige tonic uit de supermarkt kun je dus beter laten staan. Bij Wijnhandel Peters vind je gelukkig smaakvolle alternatieven.

En hoe zit het met de garnering?

Gin-tonic garnering

Vervolgens kun je los met de juiste garnering. Je zit al snel goed met klassiekers als komkommer, citroen en rozemarijn, maar het kan ook spannender. Het belangrijkste om te onthouden is dat fruit als sinaasappel, mandarijn, watermeloen en aardbei het geheel wat zoeter maken, terwijl limoen of citroen je G&T een zuurtje geven.

Ook met kruiden maak je in een handomdraai culinaire kunstwerkjes. Je kunt voor verse kruiden gaan zoals basilicum, gember, citroengras, munt of juist gedroogd, in de vorm van pepertjes, kaneel, steranijs of kruidnagel.

Mix bij voorkeur één fruitsoort met één kruidensoort die de smaak van je gin complimenteren. Geen idee hoe je dat aanpakt? Bij Wijnhandel Peters vertellen ze je graag welke ingrediënten het allerbeste bij de gin van jouw keuze passen.

Geef mij maar gewoon een goed wijntje…

Wijnhandel Peters Utrecht

Laat je de gin-tonic trend liever aan je voorbijgaan, dan kun je bij Wijnhandel Peters aan de Biltstraat ook terecht voor goede whisky’s en mooie wijnen. De Utrechtse zaak is veelvuldig geprezen in twee van de bekendste wijngidsen van Nederland, dus de kans dat je met lege handen naar huis gaat is wel héél klein. Proost!

Wijnhandel Peters slijterijen

nu open10:00 - 18:00

Biltstraat 36

Bekijk meer: slijterijen
<< < Pagina 1 / 5 >
Foutje gezien?
Deze ondernemersbijdrage wordt je aangeboden door Wijnhandel Peters en staat los van de redactionele berichten binnen het indebuurt-platform.

Lees mee en reageer!

Reactie